Trods massiv kritik har Ekstra Bladets nyhedschef, Miki Mistrati, nu interviewet den norske massemorder, Anders Behring Breivik. Snart kan pårørende til ofrene på Utøya læse om Breiviks livretter, europæiske yndlingsbyer og musikalske præferencer. Mistrati kalder interviewet “nødvendigt og relevant for offentligheden.”

RokokoPosten har fået lov til at læse interviewet, der endnu ikke er trykt, og har efterfølgende talt med Miki Mistrati.

RokokoPosten: “I søndags svor du i programmet Presselogen, at Ekstra Bladet under ingen omstændigheder ville interviewe Breivik på hans præmisser, og at han ikke ville få indflydelse på hverken spørgsmål eller redigering. Men nu har I gjort det alligevel?”

 

Miki Mistrati: ”Det er utrolig vigtigt og nødvendigt, at offentligheden får indsigt i de tanker, der går forud for massakren på Utøya, og det får vi dækket i dette interview.”

“Men alle disse tanker er jo nedfældet sort på hvidt i Breiviks 1500 siders manifest, som alle kan læse, hvis de ønsker det, og Breivik får jo ikke stillet spørgsmål vedrørende Utøya, så hvordan kan interviewet være nødvendigt eller relevant for offentligheden?”

”Ærligt talt mener jeg ikke, at et manifest på 1500 sider er plads nok til, at læseren kan danne sig et komplet billede af personen Breivik. Derfor har vi valgt at interviewe ham. Han kaster nyt lys over sagen og kommer med vigtige udtalelser, som ingen hidtil har haft kendskab til. Det må da være relevant læsestof. Vi ønsker jo på alle måder at afværge et lignende attentat i Danmark.”

“At læse om Breiviks livretter eller foretrukne øl er vel næppe med til at kaste nyt lys over sagen eller afværge et lignende attentat i Danmark?”

“Undskyld, den fik jeg ikke fat i.”

Tandoorikylling og Verdi er relevant
“O.k., vi prøver én gang til: Hvordan er Breiviks interesse for klassisk musik eller hans livretter vedkommende for sagen?”

“Som sagt kommer han med udtalelser, som ingen hidtil har haft kendskab til. Du skal da ikke bilde mig ind, at du vidste, at Anders elsker tandoorikylling, eller at han lytter til Wagner og Verdi. Du vidste garanteret heller ikke, at hans foretrukne europæiske storby er Valetta, blandt andet på grund af arkitekturen.”

“Men de spørgsmål har han allerede besvaret i sit manifest. Det lader ikke til, at du selv har læst manifestet, inden du valgte at interviewe ham?”

“Jeg kan ikke huske alle detaljer. Desuden har det jo aldrig skadet nogen at læse den samme nyhed utallige gange. Det her er jo journalistik. Interviewet med Breivik adskiller sig dog ved at være lødigt og dybdeborende. Hvis du spørger mig, er det Ekstra Bladet, når det er bedst.”

“Hvad tror du, de pårørende siger til, at han får lov at fortælle om sine yndlingsretter. Hvordan kan det ‘ikke skade dem’?”

 

“Jeg håber da, at de forstår, at vi ikke kan tage dem i betragtning, når avisernes oplagstal stadig falder. Desuden kan enhver da bruge inspiration til nye opskrifter – det handler trods alt om ytringsfrihed.”