Med den nye cand.omni-uddannelse vil Aalborg Universitet mætte samfundets behov for generalister, der ved alt.

At finde den rette ekspertkilde til at udtale sig om et aktuelt emne kan være en særdeles tids- og energikrævende opgave. Specialister hænger ikke på træerne, og deres udtalelser kan være vanskelige at omformulere til noget, almindelige mennesker forstår.

Men om få år bliver det anderledes. Når Aalborg Universitet i 2014 udklækker sit første cand.omni-kuld, får medierne adgang til en helt ny type eksperter, der hurtigt og smidigt kan levere baggrundsviden om alt fra østasiatiske skaktraditioner til de seneste hvis-der-var-valg-i-morgen-meningsmålinger.

Store taxabonbesparelser
Hos TV 2 News ser man frem til at kunne ansætte sine egne cand.omni’er i stedet for at måtte hente specialister ind udefra.

“Vi kommer til at spare enorme summer på taxaboner til det utal af specialisteksperter, der hele tiden render ud og ind bare for at fortælle om ét eneste emne i ganske få minutter. Det er langt mere effektivt at kunne trække på de samme få kilder, uanset hvad for et emne vi har oppe at vende,” lyder det begejstret fra redaktionssekretær Anders Petersen.

Manglende dybde ikke et problem
Weekendavisens chefredaktør, Anne Knudsen, er knap så begejstret ved tanken om den nye eksperttype. Hun frygter, at cand.omni-eksperternes mangel på specialiseret viden resulterer i mangel på dybde og perspektiv.

Men den frygt er grundløs, mener uddannelsesansvarlig fra Aalborg Universitet, Karsten Frandsen:

“En ekspert kommer jo alligevel kun til orde i en enkelt sætning eller to, og så kan det jo være lige meget, hvad de ellers ved.”