Foto: Rama, Wikimedia Commons

Foto: Rama, Wikimedia Commons

Kunstnere som den 77-årige Leonard Cohen burde ikke tvinges i krampagtig aktivering, men nyde deres folkepension, mener den canadiske ældreorganisation, CARP. I Danmark er Ældresagen enige og fremhæver Kim Larsen og Niels Skousen som grelle eksempler.

For blot halvanden uge siden udgav Leonard Cohen endnu et studiealbum, “Old Ideas”. Men selvom beskrivelsen af musikerens idéer muligvis er ironisk, er der intet tvetydigt ved hans alder: 77 år og dermed 12 år over pensionsalderen i både Danmark og Canada, hvor Cohen kommer fra.

“Det er foragteligt og uetisk. En mand i hans alder burde ikke blive tvunget ud i ydmygende aktivering på scenen og i musikstudier. Jeg forstår ikke, at den canadiske regering lader det ske,” siger Elsie Baumann, formand for ældreorganisationen CARP, der kæmper for pensioneredes rettigheder i Canada.

Misbrug og pelse ødelægger pensionen
CARP mener, at både den canadiske, amerikanske og britiske regering i al for lang tid har vendt det blinde øje til musikere som Leonard Cohen, Bob Dylan og Mick Jagger, der krampagtigt er nødsaget til at fortsætte deres karriere, ofte langt ind i 70’erne. På grund af diverse misbrug, prostitutionsbesøg samt overforbrug af pelse og kokainbeholdere rækker deres pension nemlig ikke til et afslappet otium, mener Elsie Baumann.

Og i modsætning til de forældede, men arbejdsivrige chefer, som RokokoPosten for nylig kunne berette om, ønsker musikerne ikke at fortsætte på arbejdsmarkedet.

“De her mennesker har tydeligvis haft et hårdt liv og fortjener en håndsrækning fra staten. Enhver kan jo se, at de er trætte, udslidte og ved dårligt helbred. Alligevel skal de presses fysisk med smertefulde bevægelser på scenen, lange interviewsessioner og udmarvende møder med krævende fans.”

Skousen og Kim Larsen er ofre
I Danmark er Ældresagen enige og mener, at den samme form for social manipulation og udnyttelse foregår over for danske musikere.

“Se bare på Niels Skousen og Kim Larsen: De ønsker blot at blive ladt i fred med deres guitar og minder. Men nej, regeringen skal med vold og magt aktivere dem, selvom de ældre tydeligvis ikke magter det,” mener formand for Ældresagen, Ib Thymann Frederiksen.

Han foreslår derfor, at regeringen i stedet afsætter midler til musikere over 65 år, så de ikke skal “pine sig selv med flere udgivelser og festivaloptrædener”.