Foto: Trocaire, Flickr

Foto: Trocaire, Flickr

Økologisk Landsforening kårede i lørdags en 35-årig majsbonde fra Malawi som Årets Økolog. Bonden, der ikke har spist i 13 dage, anvender nemlig hverken gødning eller tilsætningsstoffer.

“Et fantastisk forbillede for Vestens landbrug. Ham kan danske bønder virkelig lære noget af.”

Sådan lød de lovprisende ord fra Økologisk Landsforenings formand, Jane Birk Jensen, da hun overrakte prisen for Årets Økolog til den malawiske majsbonde Johnson Zeleza.

Ifølge formanden er Zeleza en oplagt vinder på grund af sin utrolig konsekvente tilgang til en naturlig og økologisk produktion af majs.

“Johnson bruger ingen kunstgødning – faktisk bruger han slet ingen gødning, fordi han ikke ejer et eneste dyr. Der findes ingen tilsætningsstoffer i hans jord, og gensplejsning holder han sig også fra. Hvem i Danmark ville gå så langt for et bæredygtigt landbrug?”

Ønsker sprøjtemiddel med arsenik
Eftersom Malawi er et af de farligste lande i verden at opholde sig i, fandt prisoverrækkelsen sted i foreningens aarhusianske hovedkvarter. Vinderen selv takkede fra en mønttelefon i en nærliggende landsby.

“Jeg er meget beæret og håber, at prisen vil åbne Danmarks øjne for Malawis landbrugsproblemer. Jeg har ikke spist i 13 dage, så hvis I sender os noget Roundup (populært amerikansk ukrudtsmiddel, red.) eller det der nye middel med arsenik, kan det være, at…”

Mere nåede Zeleza ikke at sige, før forbindelsen blev afbrudt, men Jane Birk Jensen er imponeret.

“Tænk sig, 13 dage! Her ser vi virkelig en person, der ofrer sig for et sundt miljø frem for at tænke i kold profit som en konventionel dansk landmand. Jeg forestiller mig en kernesund og lykkelig mand, der lyser af stolthed over sin helt naturlige majs,” siger formanden og tilføjer, at resten af Malawi nu kun behøver at efterligne Zelezas bæredygtige cyklus.

“Så ser vi uden tvivl snart et land i økologisk harmoni og velstand!”