Foto: Mlbailey2, Wikimedia Commons

Foto: Mlbailey2, Wikimedia Commons

En kvinde har i årevis kaldt sin hund grimme ting på engelsk, fordi hun troede, at den så ikke forstod det. Men i fredags opdagede hun, at hunden udmærket kender sproget.

Jane Toftegaard sidder ved sit køkkenbord i udkanten af Ribe. Den 43-årige klaverlærer har røde øjne, og fingrene ryster svagt, da hun griber om tekoppen.

“Jeg vidste det jo ikke,” forklarer hun.

Det, Jane ikke vidste, var, at når hun af og til mistede sit temperament og kaldte sin hund Fiona grimme ting, kunne hunden følge det hele.

Tror ikke på skældud
“Jeg troede jo ikke, at Fiona forstod det, når jeg fx kaldte hende ‘unpleasant stinkydog’ eller andet engelsk, når hun igen havde flænset sofapuderne. Jeg tror nemlig slet ikke på skældud,” siger Jane Toftegaard om sin vane med at undgå danske skældsord.

Men Fiona forstod alt og blev som resultat stadig mere indadvendt og deprimeret. Til sidst ville den hverken spise eller gå tur og lagde sig blot livstræt i et hjørne af bryggerset. I desperation slog Jane til sidst op i et hundemedicinsk leksikon, hvor hun ved et tilfælde opdagede, at Fiona var en hund af racen engelsk bulldog.

“Så faldt alt jo på plads. Hvorfor hun blev mere og mere trist. Tænk, hvordan hun i alle de år med stoisk ro har hørt på mit verbale misbrug og er blevet mere og mere nedbrudt indeni. Jeg gør det aldrig igen,” siger Jane Toftegaard, der nu er i færd med at lære esperanto.