Der er en kraftig overrepræsentation af mænd blandt de indsatte i danske fængsler. Det skal der laves om på, mener SF-politiker Iben Wiene Rathje, der de næste to år vil øge antallet af kvindelige fanger ved hjælp af kvoteordninger og bevidstgørelse.

Overrepræsentationen af mandlige indsatte i de danske fængsler er et udtryk for stereotype kønsroller, der fastholder kvinder i et rigidt mønster af underdanig lovlydighed. Det mener SF-politikeren Iben Wiene Rathje,  og hun vil derfor indføre kvoteordninger for at få flere kvinder ind bag tremmerne.

”Der er intet, som tyder på, at kvinder tager mere skade af at være i fængsel, end mænd gør. Og hvorfor skulle de også det? Frigjorte kvinder er præcis lige så stærke og robuste som mænd,” argumenterer Iben Wiene Rathje, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation.

Men kvoteordningen kan ikke stå alene, erkender den unge politiker, der har valgt at offentliggøre sit krav på Kvindernes Internationale Kampdag for at skabe ekstra opmærksomhed om sagen.

”Vi er nødt til at opmuntre kvinderne til at begå kriminalitet og til ikke at være bange for at blive opdagede, for ellers kommer rekrutteringsgrundlaget jo til at mangle.”

Opgør med flinkeskolepigen
Iben Wiene Rathje vil først og fremmest skabe rekrutteringsgrundlaget ved at bevidstgøre kvinderne om, at de er institutionaliserede ind i en flinkeskolerolle.

”Det skal være slut med flinkeskolepiger. Desværre tror mange kvinder i dag, at de kompromitterer deres kvindelighed ved at begå kriminalitet,” udtaler Iben Wiene Rathje og fortsætter med at fremhæve pionererne på området:

“Vi ser heldigvis stærke foregangskvinder, der kommer i fængsel for narkokriminalitet, økonomiske forbrydelser og rufferi. Men der er stadig et glasloft, der gør, at man sjældent ser kvinder begå mord og andre tunge ting, der udløser de helt lange fængselsstraffe.”

Godt, hvis vægtskålen tipper
Iben Wiene Rathje finder det ikke usandsynligt, at vægtskålen tipper, så det om ganske få år er kvinderne, der er overrepræsenterede. Overalt i samfundet viser det sig nemlig, at når først kvinderne kommer til, så løser de opgaverne mindst lige så godt som mændene.

Problemet er strukturel undertrykkelse og ikke manglende evner:

”Det er klart, at kvinderne har svært ved at gå helhjertet ind i kriminalitet, når de er opdraget med, at det er en maskulin beskæftigelse og samtidig stadig står for langt de fleste opgaver i hjemmet,” fastslår Iben Wiene Rathje.

Men selvom hun går ind for ligestilling, bekymrer tanken om en overvægt af kvinder i fængslerne hende ikke.

”Nej, det kan jeg virkelig ikke hidse mig op over. Når man tænker på alle de områder, hvor mænd har domineret til stort set alle tider, så kan jeg ikke se problemet i, at kvinderne skulle overtage dominansen på et enkelt område.”