Et forskerhold fra Lunds universitet har konstrueret et instrument, der er op til 40 procent mere generende og meningsløst end den vuvuzela, der var populær ved VM i Sydafrika.

Det var en stolt Ingvar Söderberg, professor i sportsakustik ved Lunds universitet, der i fredags ved en pressekonference kunne præsentere resultatet af to års målrettet forskning og instrumentdesign.

Söderberg har ledet et hold på 22 internationale eksperter, som efter VM i Sydafrika i 2010 satte sig for at skabe et instrument, som var endnu mere generende for både tilskuere og spillere end den vuvuzela, der dengang var populær.

Instrumentet består af et sindrigt system af messingtragte og -rør.

“Vi kalder det en ‘tuba’. Den giver en generende dyb og resonansfyldt lyd, som også går glimrende igennem på tv,” siger han og fortsætter.

“Hvor vuvuzelaen havde en lyd, der mindede om en hidsig bisværm, der lyder tubaen mere som et defekt airconditionanlæg eller en vredt knurrende bjørn.”

Dyr og uhåndterlig
Söderberg forklarer, at tubaen også har andre fordele sammenlignet med vuvuzelaen.

“Foruden at udstøde en forfærdelig lyd er tubaen også utrolig uhåndterlig og svær at transportere. Når mange tubabrugere skal sidde tæt sammen på stadion, tror vi, at det vil give sportsoplevelsen et helt nyt niveau af absurditet. Og så er den endda vildt dyr.”

Søren Jespersen er fan af den aarhusianske klub Skovbakken og har eksklusivt fået mulighed for at teste tubaen ved flere af klubbens Jyllandsseriekampe.

“Det er helt utrolig effektivt. Folk holder sig for ørerne, og flere børn har grædt. Det skaber kort sagt en fantastisk stemning på stadion, og alle mine venner glæder sig vildt til, at den kommer på markedet,” siger han.