Let adgang til håndkøbsmedicin lokker uskyldige danskere ud på et skråplan. Salget af farlige præparater som Benadryl, Strepsils og Labello i supermarkeder er eksploderet i takt med billig kopimedicin og blandingsmisbrug.

Danskerne er glade for håndkøbsmedicin. Det er nemt og ofte billigere at skaffe end de præparater, der kan købes på apotekerne. Det starter typisk med kløe i næsen, dårlig ånde eller udtørrede læber. Men når den første næsespray er købt, er forbrugerne overladt til sig selv og indlægssedlen.

På hvert gadehjørne ligger en 7-Eleven, men her får forbrugerne hverken råd eller vejledning om de alvorlige bivirkninger og nedtrapning.

Fire næsesprayer om dagen
For Gitte Laursen startede misbruget med en forkølelse for to uger siden. I dag møder RokokoPosten den 38-årige jurist på en sidegade til Istedgade, hvor hun venter på sin ven, “Alonso”, der er ude for at skaffe mere Benadryl og Labello.

“Hvor fanden bliver han af? Der er gået over en time,” sukker Gitte, mens hun tripper uroligt på asfalten. Som tusinder andre danskere er hun dybt afhængig af både næsespray og læbepomade.

“Jeg skulle jo bare have noget til at dulme den forkølelse, men pludselig var jeg hooked,” fortæller Gitte, der skal skaffe fire næsesprayer og tre læbepomader om dagen for at dække sit forbrug.

Gitte kigger utålmodigt på uret og famler febrilsk efter noget i lommen. Hun tager en næsespray frem, læner hovedet tilbage og forsøger desperat at få de sidste dråber op, men må opgive.

“FUCK!” udbryder Gitte.

Sprayen er stadig tom.

Gitte kunne bare gå i sit lokale supermarked eller en 7-Eleven, men det er blevet for pinligt. Hun er så langt ude, at de ikke længere vil understøtte hendes misbrug ved at sælge til hende. Derfor betaler Gitte i stedet “Alonso” et beløb for at skaffe hende spray.

Massivt blandingsmisbrug
På Center for Rusmiddelforskning har man netop udarbejdet en rapport, der kortlægger danskernes afhængighed af håndkøbsmedicin, og et dystert billede tegner sig.

“Næsespray og sugetabletter er de foretrukne præparater. Hvis folk så bare holdt sig til det, kunne vi arbejde mere præventivt, men antallet af blandingsmisbrugere er steget markant de seneste tre år,” forklarer Steen Kolind, der står bag rapporten, som er baseret på anonyme interviews med i alt 150 danskere i alderen 25-65 år.

“Liberaliseringen har sat skub i det ulovlige salg af billig kopimedicin, der primært sælges i landets største byer. Medicinen er billig og får flere folk til at blande fx næsespray og tabletter mod halsbrand med SB12 (middel mod dårlig ånde, red.),” fortæller Steen Kolind.

Han har mødt flere sagesløse tilfælde foran Mariakirken på Vesterbro.

“Den mest skræmmende oplevelse var en far til tre, der varmede sig over en brændende olietønde. Usoigneret og med afklippede fingervanter stod han der og fortalte, at han ikke havde noget valg. Det var Benadryl frem for børneopsparing.”

Farmaceuter skal arbejde  i 7-Eleven
I Danmarks Apotekerforening er man rystet over at høre om Gitte Laursens misbrug og ærgerlig over liberaliseringen af håndkøbsmedicin.

“Det er alarmerende, at en veluddannet ung kvinde som Gitte kommer så langt ud. Jeg ville ønske, at hun havde købt al sin medicin på apoteket og dermed fået den rigtige vejledning,” lyder det fra foreningens formand, Niels Kristensen.

Han forsikrer dog, at hans ærgrelse på ingen måde handler om apotekernes tabte fortjeneste. Han mener blot, at det er uforsvarligt at lade helt almindelige danskere købe løs, når hoved eller hals gør ondt.

“Politikerne svigtede fuldstændigt, da de lod håndkøbsmedicinen brede sig til lokale købmænd og skumle kiosker over hele landet,” siger Niels Kristensen.

Så snart sundhedsminister Astrid Krag (SF) “er færdig med den baby”, vil han derfor opfordre hende til at ændre lovgivningen, så der fremover kun står laboranter og farmaceuter foran medicinskabet i 7-Eleven, supermarkeder og lignende.