Mange unge frygter konsekvenserne af et omfattende alkoholforbrug hos voksne danskere. Derfor kræver de nu lovindgreb, der skal gøre køb af alkohol sværere og mindre attraktivt for den gruppe.

Den 17-årige Jesper Petersen er en af initiativtagerne til foreningen Unge Mod Ældredruk, der består af en gruppe 14-22-årige, der er bekymrede over de ældre generationers alkoholforbrug. Han forklarer, hvorfor de unge mener, at det er på tide at gøre noget ved ældres forhold til alkohol.

“Det er, som om de ældre tror, at bare der er tale om en god Chateauneuf fra 1999, som nydes i gode venners lag, så er det helt o.k. at bælle løs. Men ældre menneskers hjerner er jo i langsomt forfald allerede fra de tidlige tredivere, og et organisk opløsningsmiddel som alkohol forværrer den situation voldsomt,” siger han og fortsætter:

“Det er meget bekymrende, at næsten alle alkoholskader optræder hos folk, der er godt oppe i årene. De er en sårbar gruppe, og det er på tide, vi unge gør noget ved det, når nu de ikke selv kan,” forklarer Jesper Petersen.

Vil forbyde eksklusive etiketter
De unge foreslår, at man fremover skal undgå fornem og eksklusiv mærkning af dyre vine og andre typer alkohol. Jesper Petersen forklarer hvorfor:

“Vi tror, at hvis man fjerner de flotte etiketter og indfører en mere anonym standardmærkning af al alkohol, så vil det blive langt mindre tiltrækkende. Social status er nemlig meget vigtig for ældre mennesker.”

Resultatet vil være, at etiketter for Château Mouton Rothschild fra 1970, der viser et billede af et flot landsted samt vinranker, for fremtiden bliver forbudt. I stedet vil flasken være dækket af gråt papir med teksten “Rød, halvgammel vin fra et sted i Frankrig”.

“Hvis de ældre ikke kan vise deres raffinerede smag over for deres venner, vil meget af alkoholens tiltrækningskraft forsvinde,” siger Jesper Petersen.

Desuden ønsker de unge også, at alle reklamer for whiskysmagninger og rejser til eksklusive vindistrikter skal mærkes med ordene: “Dette arrangement kan skade din allerede medtagne lever, motorik og hjerneceller betydeligt”.