Foto: Jens Rost, Flickr

Foto: Jens Rost, Flickr

“Hvordan skal vi bevare vores kulturelle identitet, når vi ikke har en pæn bygning at sidde i juleaftensdag mellem et og tre om eftermiddagen?” lyder det fra borgere over hele hovedstaden.

Den kommende lukning af mindst 16 julestuer fik i går over 1000 københavnere til at samles i en demonstration foran Christiansborg.

I hænderne bar de skilte med påskrifter som “Bevar mine bryllupslokaler” og “Julestuer er arkitektoniske perler – undtagen dem fra 1970’erne”.

Deres ønske var enkelt: At de 16 julestuer må forblive åbne, så borgere i København har en nærliggende bygning at sidde i to timer om året, nemlig inden julemiddagen skal tilberedes d.24.december.

“Men det handler ikke kun om juleaften,” siger en af demonstrationens ledere, familiefar Preben Hollandsen.

Bruges også til dåb og bryllup
“Jeg kan også godt lide tanken om, at bygningen ligger der og bliver brugt til ting, der er absolut bestemmende for vores kulturelle identitet – også selvom jeg ikke altid er klar over, hvad disse ting er.”

Selv har Preben Hollandsen brugt sin lokale julestue til at blive gift i, og for tre år siden var han og konen Charlotte gæster i bygningen, da deres nevø skulle døbes.

“Vores julestue er faktisk en ret flot konstruktion, der har rødder helt tilbage i 1600-tallet,” fortæller Charlotte, der mener, at en lukning ville føre til julestuernes totale forfald.

“Jeg kan ikke se, hvordan vi skulle bevare bygningerne hvis ikke ved at sætte en stor mængde offentligt ansatte til at udføre diverse ritualer i dem på nøje bestemte tidspunkter.”