Foto: Todd Huffman, Flickr

Foto: Todd Huffman, Flickr

“Når loven siger, at man ikke må blive en udbrændt junkie, får vi unge bare endnu mere lyst til det,” siger en københavnsk gymnasieelev. Ny undersøgelse giver ham ret.

“Tjek lige hans stikmærker – fuck, hvor sejt,” lyder det fra 17-årige Aske, idet han går forbi en forhutlet skikkelse på Halmtorvet.

“Ja, bare jeg kunne få så tynde lår,” svarer veninden Silje.

De to unge går på Rysensteen Gymnasium, der ligger midt på Vesterbro og dermed tæt på et tilholdssted for mange heroinafhængige, nemlig caféen Dugnad.

Ulovligt og tiltrækkende
Hvis det var fuldt lovligt at købe og besidde heroin, mener hverken Silje eller Aske, at de ville lægge særlig meget mærke til de fattige og hærgede narkomaner, som de ser hver dag.

“Vi ville nok synes, de var lidt klamme og ildelugtende,” mener Aske.

Men fordi loven om euforiserende stoffer specifikt forbyder den vanedannende substans, bliver det pludselig spændende.

Det bekræfter en ny undersøgelse fra Center for Rusmiddelforskning, der viser, at over 60 % af gymnasieeleverne i København gerne vil prøve heroin eller endda bruge det jævnligt. Begrundelsen er som regel, at stoffet er ulovligt og dermed ekstra tiltrækkende.

Verdens bedste slankekur
“Jeg har ikke selv prøvet det endnu, for det er jo supersvært at få fat på, når man ikke er i miljøet. Men jeg har et par kontakter, og det betyder forhåbentlig, at jeg snart kan begynde at fixe,” fortæller Aske, der til daglig læser på den samfundsfaglige linje.

Det er allerede lykkedes Silje at få fat på en smule heroin, og nu glæder hun og et par veninder sig til at prøve det ved en festlig lejlighed. Ud over det kriminelle aspekt har heroin nemlig mange andre fordele, fx den slankende effekt.

“Jeg har hørt, at man nemt kan komme under 50 kg på et par måneder. Og så har heroinjunkier altid det fedeste tøj: Retro og helt gennemført i støvede farver, men alligevel totalt casual, så det nærmest ser ud som om, de bare har taget det på, der lå øverst i skabet.”

Aske og Silje er ikke de unges rigtige navne. De rigtige navne er redaktionen bekendt.