Clement Kjersgaard er bedst kendt for sin skarphed, sine lange, komplicerede spørgsmål og ordstrømme, der aldrig stopper. Nu indrømmer tv-værten, at han altid bruger en metode bestående af blandt andet fart og synonymer, men stort set aldrig aner, hvad han siger.

Clement Kjersgaards rasende fart og skarpe spørgsmål har gennem tiderne hægtet mange politikere og andre VIP’er (Very Important Person, red.) af eller fået dem op i det røde felt. Nu indrømmer tv-værten, at han blot bruger en banal taktik for at få det sidste ord.

80 procent fart og synonymer
“Mine spørgsmål er bevidst så lange, at den interviewede som regel giver op; dels fordi de ikke kan huske, hvad spørgsmålet oprindeligt gik ud på, dels fordi de ikke forstod spørgsmålets indhold. Når bare det går hurtigt, når ingen at opfatte, at 80 procent af det, jeg siger, er vrøvl,” fortæller ordstrømmen Clement.

“Bare fordi jeg taler hurtigt, er det jo ikke ensbetydende med, at jeg ved, hvad jeg siger – for det gør jeg faktisk ikke det meste af tiden. Men netop hurtigheden forvirrer folk,” forklarer Clement Kjersgaard, der også har hægtet flere debattører af ved at bruge synonymer som aurea mediocritas (den gyldne middelvej, red.) i stedet for Radikale Venstre eller infanteri (fodfolk, red.) til at beskrive arbejderbevægelsen.

Underviste Özlem Cekic
Ud over ufattelig fart bruger Kjersgaard også et andet trick, nemlig at stille et helt nyt spørgsmål, inden den interviewede har nået at svare på det første. Tilsammen danner disse taktiske kneb en slags “meningsløs stream of consciousness”, som han udtrykker det.

Kjersgaard garanterer, at alle kan lære hans metode, og flere fremtrædende politikere har allerede henvendt sig for at få gode råd til, hvordan de fremstår stærkere i den offentlige debat. En af dem er SF’s socialordfører, Özlem Cekic.

“Jeg sammensatte et intensivt undervisningsforløb til Özlem. Desværre misforstod hun min metode totalt. Hun var ferm til at bruge synonymer og dobbeltkonfekt, men fordi hun ikke formåede at holde en passende fart, kunne alle høre, at hun vrøvlede,” forklarer Clement Kjersgaard.