Foto: Ginny Austin, Freeimages.com

Foto: Ginny Austin, Freeimages.com

Ikke kun indvandrere spiller stereotype roller i dansk film. Også ældre klager over, at de bliver fremstillet klichépræget og kun tilbudt at spille karakterer med mange år på bagen.

Ketty Hansen er 81 år gammel og medvirkede i sin første spillefilm i 1953. Siden har hendes navn været på plakaten for mere end 55 danske film. Ketty fortæller, at hun elsker jobbet som skuespiller, men at hun i takt med sin stigende alder har opdaget en kedelig tendens i filmbranchen.

“Jeg kan se, at ældre skuespillere stort set kun spiller gamle mennesker. Det er utrolig sjældent, at en instruktør vover at lade en ældre skuespiller binde an med rollen som for eksempel teenager,” siger hun og fortæller, at hun til en casting direkte fik at vide, at grunden til, hun ikke fik rollen som Søs i de nye “Far til fire”-film, var, at hun var for gammel.

“Det er utrolig krænkende, for alder er jo kun et tal,” siger hun indigneret og tilføjer efter en tænksom pause: “…der så i mit tilfælde er pænt stort.”

Sociolog opfordrer til kronologisk diversitet
Søren Bech er professor i sociologi ved Københavns Universitet, og han mener så afgjort, at Ketty har en pointe.

“Der er desværre en tendens mod det, man i USA kalder ‘ageism’,” siger han og forklarer, at udtrykket dækker over aldersbetinget diskrimination.

“Netop i skuespillerfaget, hvor man skal personificere andre end sig selv, burde alder være aldeles irrelevant. Ikke desto mindre vælger langt hovedparten af instruktørerne at caste unge til rollerne som unge. Det er fordomsfuldt og meget trist,” forklarer han og peger på, hvor fantastisk det ville have været at se for eksempel Jens Okking i rollen som Niller i “Den eneste ene”.

“Forhåbentlig er branchen villig til at konfrontere aldersfascismen og arbejde med en større kronologisk diversitet i rollerne, for den nuværende praksis er simpelthen uforsvarlig,” afslutter han.

Ketty Hansen vil da også fortsat kæmpe for sin drømmerolle – uanset hvilket tal, der står på hendes fødselsattest.

“Min store drøm er at spille Pippi Langstrømpe i en dramatisering af Astrid Lindgrens elskede bøger, fordi jeg i 1978 medvirkede i en opsætning som Pippis lærer, frøken Prysselius, og det var fantastisk. Men selvom jeg er gået til casting selv på helt små scener, har jeg aldrig fået rollen, selvom jeg uden tvivl har været den mest erfarne. Men jeg lover at fortsætte med at forsøge,” siger Ketty med et smil.