Livet tog en voldsom drejning for den 2-årige dreng, Jakob, da han fra sin tremmeseng overværede sine forældre dyrke hed sex. “De burde have vidst bedre,” lyder det fra en børnepsykolog og et tidligere vennepar.

Traumatisering tager ikke hensyn til alder eller køn. Alle personer kan lide alvorlig psykisk overlast. Derfor er det nødvendigt at overbeskytte de mest uskyldige af alle: Børnene.

Uopmærksomhed og naiv undervurdering af småbørns kognitive kapacitet kan have alvorlige fysiske og psykiske konsekvenser. Det skete for Jakob på 2 år.

Livet var først lige begyndt
Jakobs forældre, Maria og Jesper, sidder helt stille på sofaen hjemme i lejligheden på Frederiksberg. De er knuste over det, der er sket.

“Hvorfor?” bliver Jesper ved med at spørge, mens Maria kigger tomt ind i væggen. Hun føler ikke, at hun har noget fornuftigt svar, så hun bebrejder sin kæreste.

“Jeg sagde jo, at det var en dårlig idé, for hvis han nu så os? Hans liv var jo først lige begy…”

Maria går i stå. Der lyder et dybt suk, inden Jesper tager hendes hånd og forsøger at berolige hende med, at Jakob jo får den bedste behandling nu.

Tab af kontrol ekstremt farligt
Efter episoden ringede Maria til en veninde fra sin mødregruppe, der straks opfordrede hende til at kontakte Helle Friis Jakobsen, som er børnepsykolog med speciale i traumebehandling.

“Det er desværre ikke et enkeltstående tilfælde; jeg møder for mange børn, der har været udsat for det samme. I stedet for at tænke på børnenes tarv kommer forældrene til mig, når skaden er sket,” lyder det fra børnepsykologen, der advarer især småbørnsforældre mod tab af kontrol.

“Jakob vil højst sandsynligt være præget i mange år fremover. Når man kun er 2 år gammel, er det langt sværere at bearbejde voldsomme traumer. Forældrene burde vide bedre,” lyder det fra Helle Friis Jakobsen.

Eksvennepar er ikke overraskede
Linea og Peter har kendt Jakobs forældre i 8 år, og specielt Linea er ikke overrasket over, at det er gået så galt. De har droppet al kontakt til Jesper og Maria af frygt for den dårlige indflydelse, parret kan have på deres 1-årige datter, Leonora.

“Både Maria og Jesper bestemmer, hvad Jakob skal spise og have på af tøj. Som om han ikke er gammel nok til selv at forstå, hvad der foregår. Der var også engang ovre i Frederiksberg Have, hvor Maria lod ham gå helt tæt på søen, da vi skulle fodre ænder. Det er klart, at han er i behandling nu,” fortæller Linea, mens Peter nikker samtykkende.