Foto: Bev Sykes, Flickr

Foto: Bev Sykes, Flickr

Det er ikke kun brugerbetaling på fertilitetsbehandlinger, der kan sænke antallet af fødsler. Egenbetaling på plastikoperationer gør det svært for grimme mennesker at finde nogen, der vil have børn med dem.

Tidligere på ugen kom det frem, at antallet af kunstige inseminationer og reagensglasbehandlinger er faldet siden starten af 2011, formentlig fordi forældrene selv måtte betale for behandlingerne. Dermed forventer Sundhedsministeriet færre fødsler i år.

Men det er ikke kun brugerbetaling på IVF-behandlinger, der kan sænke antallet af nyfødte. RokokoPosten har nemlig fået fat i en endnu uudgivet rapport, der afslører et langt mere omfattende problem: Den høje brugerbetaling, når grimme mennesker vil gøres pænere med plastikkirurgi og derved øge andres lyst til at få børn med dem.

“Der er tale om over 12.000 registrerede grimme barnløse, der ikke har penge til plastikkirurgi, men vi regner med et langt højere mørketal,”  fortæller professor på Institut for Æstetisk Medicin, dr.med. Ilse Henningsen, der med sit forskerteam har brugt næsten 10 år på at indsamle data fra borgere over hele landet.

Skæve ben og tænder sætter stopper for børn
I dag er det ikke muligt at få støtte til en rent kosmetisk behandling, hvis man fx vil have større bryster eller en pænere næse. Men ifølge Ilse Henningsen ville offentlige tilskud til den slags operationer have en kæmpe effekt på fødselstallet i Danmark.

“Sundhedsministeriet forventer 682 færre babyer på grund af brugerbetaling for fertilitetsbehandlinger, men brugerbetaling på plastikkirurgi har sat en stopper for mange tusinde fødsler,” siger hun og henviser til rapportens utallige eksempler på grimme mennesker, der til trods for høj intelligens, humor og sociale evner ikke har fundet en partner at få børn med.

“For kvindernes vedkommende handler det om voldsomt skæve ben, små bryster, absurd store næser og tænder, der ser ud, som var de kastet ind i munden med løs hånd,” fortæller Ilse Henningsen og tilføjer, at egenbetaling hos tandlægen heller ikke hjælper på disse menneskers muligheder for at avle.

Mændene kan ifølge professoren slippe af sted med mere, når det kommer til udseendet, og de udgør derfor kun 27 % af rapportens grimme barnløse.

Ekstrem grimhed hos mænd
“Men så er vi også ude i ekstrem grimhed,” fortæller Henningsen og giver som eksempel en 37-årig mand, der “på næsten naturstridig vis formår at kombinere kendetegnene fra en lang række alvorlige fysiske handicap uden egentlig at være handicappet,” som rapporten skriver.

Regeringen har endnu ikke fået mulighed for at studere rapporten og venter derfor med at udtale sig. Oppositionen er derimod anderledes klar i mælet.

“Det er latterligt at bruge sit udseende som undskyldning for, at man ikke kan finde en forplantningsvillig partner,” udtaler Pia Kjærsgaard (DF) og mener, at der er tale om dovenskab fra de grimmes side.

“Hvis Mogens Camre kan få en søn som 71-årig, burde det være muligt for de fleste at sætte børn i verden!”