“Deres genetiske sammensætning må være helt exceptionel,” mener en britisk forsker, der ikke kan forstå, hvorfor næsten ingen i Afrika lader til at have det gen, som gør den vestlige befolkning tyk.

Det har længe været kendt, at overvægt hovedsageligt skyldes en uheldig genetisk disposition; nogle mennesker er ganske enkelt programmeret til at være tykke, mens andre kan spise løs uden at tage på.

Men nu undrer den britiske forsker og genetiker, Dr. Neil Simmons, sig over, at det såkaldte fedmegen næsten kun optræder i den vestlige verden samt visse steder i Asien.

“Mine kolleger og jeg har været på forskningsrejser i hele Afrika, og med undtagelse af de arabiske lande samt Sydafrikas indbyggere var befolkningen utrolig tynd,” fortæller han undrende og forklarer fænomenet med, at visse etniske grupper må have en særlig genetisk sammensætning, når det kommer til kropsvægt.

Samme gener hos krigsfanger og sultestrejkende
“Der har været lignende eksempler med lav kropsvægt hos andre mennesker, fx krigsfanger og sultestrejkende, men man ser det næsten aldrig hos en hel befolkning,” siger Simmons og skynder sig at nævne østeuropæiske jøder i 1942-45 som en vigtig undtagelse.

Det næste skridt for Simmons bliver at kortlægge de særligt tynde afrikaneres genom for at finde ud af, hvor de adskiller sig fra resten af Jordens befolkning.

“Hvis vi kan finde genet for at være enormt tynd, kan det betyde store fremskridt inden for fedmeforskning. Hvem ved, måske kan vi udvikle medicin til overvægtige mennesker, der i dag ikke har andre muligheder for at tabe sig?”