Flere danske tv-kommentatorer ved EM i fodbold blev sent i går aftes angrebet af en realistisk vurdering af det danske landsholds evner på en fodboldbane. Tv-læge er bekymret.

Nærmest på klokkeslæt søndag aften udviste flere danske tv-speakere ved EM i fodbold alvorlige symptomer på realisme. Udbrud, der står i stærk kontrast til de foregående dages langsomme og gradvist mere optimistiske opbygning af en David vs. Goliat-fortælling om en mulig gentagelse af sejren i 1992 og et dansk hold, der måske både kunne og fortjente at gå hele vejen.

Men ved 23-tiden i går aftes efter, at Danmark havde tabt 1-2 til Tyskland, var æteren fuld af udsagn som “Det kan egentlig ikke overraske” og “Vi vidste jo godt, at tyskerne var bedre” efterfulgt af udredninger af et dansk hold, der blev for langt tilbage på banen og missede oplagte chancer. Dermed udviste kommentatorerne alle symptomer på klassisk realisme.

Realisme rammer
Da det ikke er første gang, at epidemisk realisme rammer kommentatorboksene, har RokokoPosten rådført sig med tv-læge Peter Qvortrup Geisling.

“Det er et kendt symptommønster, der optræder efter en periode med intens overvurdering. På et tidspunkt kolliderer kollektivt selvbekræftende ønsketænkning simpelthen med virkeligheden, hvilket fører til en periode med mat svækkelse. Da er det, at mange desværre bliver ramt af realisme,” forklarer han.

Lægen fortæller, at der ikke er nogen entydig kur mod lidelsen, som dog for de fleste går over i løbet af kort tid. Men der er enkelte husråd, som kan afhjælpe symptomerne og lette forløbet.

“Det vigtigste er, at man igen og igen forsøger at fortælle sig selv, at det var flot, at holdet i det hele taget kom så langt, og at vi i øvrigt blev snydt for et straffespark,” siger Geisling.

Kommentator: Virkelighed gør ondt
RokokoPosten har talt med en af de berørte kommentatorer, der fortæller, at han er i gradvis bedring og ikke længere nær så hårdt ramt af realisme.

“Selvfølgelig var vi ikke så gode, som vi troede, vi var. Og ja, det er hårdt at blive ramt af virkeligheden på den måde, ingen tvivl om det. Men jeg synes, at det langsomt bliver bedre. Man må tænke på, at holdet også har vist mange gode takter, og der er næppe nogen tvivl om, at vi står utrolig stærkt til efterårets kvalifikationskampe til VM i 2014, hvor vi med lidt held har gode chancer for en plads i slutspillet,” forklarer han.

Fodboldkommentatoren tilføjer, at han også mener, at de 50 guldmedaljer, som Danmark utvivlsomt vinder ved sommerens OL i London, nok også skal gøre deres til at forhindre yderligere anfald.