Har mennesket en fri vilje, eller er vores liv forudbestemt af ukendte biologiske processer? Dette filosofiske spørgsmål gjorde det utrolig svært for en 44-årig mand at vælge kød i køledisken.

Hvis menneskets handlinger er bestemt af forbindelser mellem neuronerne i vores hjerner, og disse forbindelser er af kemisk og dermed forudsigelig natur, kan vi så egentlig siges at handle frit? Og hvad betyder denne erkendelse for vores opfattelse af skyld, ansvar samt begreber som godt og ondt?

Dette omfattende filosofiske dilemma ramte i går eftermiddag den 44-årige ingeniør, Morten Römer, da han stod foran køledisken i sit lokale supermarked.

Kødsovs eller kylling
“Jeg havde hele dagen overvejet, om det skulle være pasta med kødsovs eller kylling med tikka masala,” fortæller Morten, der laver mad til familien hver mandag, onsdag og lørdag.

Valget stod altså mellem hakket oksekød eller kyllingestrimler. Dertil kom spørgsmålet om fedtprocent, og hvorvidt Morten overhovedet skulle købe kylling i strimler eller de lidt billigere kyllingefileter.

“Men fileterne skal man jo selv skære i strimler,” påpeger han.

Overvejelserne kastede Morten Römer ud i en længere tankestrøm, der førte ham tilbage til Middelalderens skolastikere over Descartes’ dualistiske opdeling af mennesket i krop og sjæl og endelig frem til moderne bevidsthedsfilosoffer som Daniel Dennett.

Spørgsmålet muligvis irrelevant
Efter omtrent 18 minutter vurderede Morten, at menneskets tilstand i situationer med flere valgmuligheder formentlig er et kontinuerligt og komplekst sammenspil mellem genetisk disposition, miljømæssige faktorer, hormonelle påvirkninger og kulturel symbolik.

Men han erkendte også, at så længe mennesket ikke har fuld forståelse for de processer, der foregår i dets hjerne, og endnu ikke endegyldigt kan definere bevidsthed som værende enten lig med disse processer eller en kombination af ydre og indre stimuli, vil spørgsmålet om fri vilje forblive ubesvaret og med tiden måske vise sig at være irrelevant.

“Jeg tog et halvt kilo hakket oksekød med en fedtprocent på 3-7. Det er længe siden, jeg har fået pasta med kødsovs.”