Foto: Judy Baxter, Flickr

Foto: Judy Baxter, Flickr

SKATs indsatsstyrke har tiltvunget sig adgang til en delvis kollapset landejendom beboet af et ægtepar med elleve børn, hvor omfattende rod gav mistanke om sort arbejde. Derved har SKAT utilsigtet afsløret vanrøgt af hjemmets børn.

Medarbejdere fra SKAT har i længere tid holdt et vågent øje med et ægtepar, der bor i en sammenfalden landejendom i Vestjylland. SKAT mistænkte ægteparret for sort arbejde på baggrund af det omfattende byggerod, der præger parrets grund.

“Der er tonsvis af byggematerialer på grunden, hvilket gav anledning til at tro, at der blev drevet uautoriseret losseplads med deraf følgende sort arbejde og unddragelse af miljøafgifter,” forklarer indsatsleder fra SKAT, Bjørn Jansen.

Da en stor del af egnens alkoholikere også hyppigt besøger det halvt sammenstyrtede hjem, havde SKAT også mistanke om, at der blev drevet en form for smugkro på matriklen.

Børns tvangsarbejde var ikke skattepligtigt
Derfor tiltvang 18 toptrænede medlemmer af SKATs særlige indsatsstyrke for moms-, afgifts- og skatteunddragelse sig adgang til hjemmet og gennemsøgte minutiøst alt for at finde tegn på svindel med offentlige midler.

Desværre kunne SKAT ikke afsløre nogen form for ulovlig virksomhed, selvom aktionen ellers startede lovende, da de af parrets børn, der var i stand til at tale, forklarede, at de konstant blev tvunget til hårdt manuelt arbejde af forældrene.

“Parrets børn forklarede, at de barfodede havde pløjet marker ved vintertide og ofte var bundet til pæle i haven, hvor de tilsyneladende skulle fungere som vagthunde. Når vi af selvangivelserne kunne se, at der hverken betales lønsum eller skat, mente vi oprindeligt, at det kunne udlægges som ulovlig erhvervsmæssig virksomhed,” forklarer Bjørn Jansen.

Imidlertid viste det sig, at parrets praksis ikke strider mod gældende lovgivning, da samtlige børn var hjemmeboende og mindreårige og dermed i vid udstrækning havde lov til at deltage i husholdningen.

Razzia var ikke helt forgæves
“Jeg må indrømme, at vi var noget slukørede, da vi gik. Men så var det, at en låsesmed, vi havde med, påpegede, at børnene tilsyneladende havde det dårligt; han mente, der måske også var love mod det,” forklarer Bjørn Jansen, der var noget skeptisk først.

“Der er jo en grund til, at vi kan gå lige ind på folks ejendom, mens kommunen skal have dommerkendelser og politi; det er fordi, det er vigtigt, at ingen snyder statskassen. Men da børns velfærd tilsyneladende ikke kan gøres op i penge, er det jo ikke rigtig en sag for os.”

Ikke desto mindre placerede Jansen et opkald til de lokale myndigheder, der har lovet at se på sagen inden for de nærmeste par år – hvilket ifølge Jansen var et plaster på såret oven på den fejlslagne razzia.

“Altså, det er jo ikke, som om vanrøgt kan sammenlignes med sort arbejde eller momsunddragelse, men derfor skal det selvfølgelig også bekæmpes,” siger han.