Kyniske bagmænd står bag spredningen af et billede, der i de seneste dage har lokket mange tusinde danskere til at more sig over noget forkert. “Fortvivlende,” mener journalist, der torsdag afslørede falskneriets kilde.

Daniel Andersen fra Roskilde er stadig i chok. Den ellers så robuste merkonom sidder helt stille i sofaen, mens RokokoPostens reporter nænsomt forsøger at få ham til at fortælle om den traumatiske oplevelse. Hans tale er først tøvende og stammende. Men så kommer der hul på bylden, og ud strømmer alle detaljerne:

“Jeg delte et sjovt billede på Facebook. Der stod, at Marty McFly (karakter fra firserfilmen “Tilbage til fremtiden del II”, red.) ankommer til fremtiden den 27. juni 2012. Og da jeg så det om aftenen den 28. juni, lavede jeg nogle jokes om, at vi nu har lagt fremtiden bag os.”

Daniel bliver tom i blikket, mens han fortsætter:

“Men det passede slet ikke. Jeg morede mig fuldstændig ubegrundet og på uoplyst grundlag. Og jeg trak endda andre med mig uden at ane, hvad jeg gjorde.”

Kynisk, kommerciel manipulation
For det, der grangiveligt lignede et billede fra filmen, viste sig i virkeligheden at være rå manipulation begået af kyniske bagmænd med kommercielle interesser.

Det opdagede journalist Kasper Ellesøe, der sidst på eftermiddagen torsdag afslørede gerningsmændene i en artikel på B.T.’s hjemmeside.

“Som sand kender af hele ‘Back to the Future’-universet ringede alarmklokkerne straks, da jeg så det billede. For med et så detaljeret kendskab til filmene som mit ved man naturligvis, at Marty McFly ankommer til fremtiden den 21. oktober 2015,” forklarer Kasper Ellesøe.

Ligesom så mange andre danskere opdagede Ellesøe billedet i Facebooks nyhedsstrøm. Og til sin forfærdelse så han, hvordan adskillige af hans Facebook-venner lo og jokede, fordi de helt intetanende troede, at datoen var rigtig.

“Det var simpelthen ikke til at holde ud at se på,” fortæller Kasper Ellesøe, der derfor gik i gang med at efterforske sagen.

“Først forsøgte jeg forgæves at fortælle, at det slet ikke var den rigtige dato, men folk virkede ligeglade og blev bare ved med at more sig. Til sidst erkendte jeg, at jeg var oppe mod for stærke kræfter og besluttede, at jeg i stedet måtte afsløre falskneriets kilde og publicere historien i et anerkendt dagblad.”

I demokratiets tjeneste
Daniel Andersen er dybt taknemmelig over Kasper Ellesøes indsats. For takket være Ellesøes artikel nåede han kun at more sig grundløst i en halv times tid.

“Heldigvis havde en af mine Facebook-venner set den afslørende artikel og skyndte sig at poste den i kommentartråden, så jeg og de andre, som var faldet i, hurtigt kunne overbevises om, at der i virkeligheden ikke var noget at more sig over. Faktisk tænkte jeg slet ikke over, om billedet talte sandt eller var manipuleret,” indrømmer han og fortsætter:

“Jeg så bare noget, som, jeg syntes, var sjovt, og så delte jeg det, så andre også kunne more sig. Jeg var slet ikke opmærksom på, at jeg som borger i et civiliseret demokrati har et medansvar for samfundets oplysningsniveau. Så jeg er meget taknemmelig over journalistens indsats. Han er en sand helt i demokratiets tjeneste.”