Hvis lykke skal måles, må alle vide, hvad ægte lykke er. Derfor skal danskerne på lykkeskole og lære at kende forskel.

Mange mennesker, f.eks. singler og revisorer, sexarbejdere, rygere og borgerlige, går fejlagtigt rundt og tror, at de er lykkelige. Indtil videre har det kun været den enkeltes problem. Men når befolkningens lykkeniveau skal måles, bliver forkerte vurderinger en bombe under velfærdssamfundet.

Snart risikerer vi nemlig, at objektive data om nationens velstand forvrænges, hvis ikke danskerne lærer, hvad ægte lykke er. Og derfor mener flere politikere fra regeringspartierne, at danskerne har brug for at komme i skole.

“Nu, hvor vi skal til at måle befolkningens lykkeniveau, er vi nødt til at være enige om, hvad lykke er og især, hvad det ikke er,” udtaler miljøminister Ida Auken (SF), der efter sin deltagelse i FN-topmødet i Rio har taget initiativ til lykkeskolekonceptet.

Lykken er ikke lunefuld
Ifølge sociolog Karen Bisgaard Jensen fra Københavns Universitet er det ikke så underligt, at danskerne har svært ved at definere lykke.

“Det er en indgroet del af den danske kultur at tale om lykke som noget flyvsk og udefinerbart noget. Men lykken er slet ikke så lunefuld, som den gamle sang hævder,” siger hun.

Karen Bisgaard er af regeringen blevet udpeget til at lede det udvalg, der skal udvikle et lykkeskolekoncept, så alle danskerne lærer at skelne mellem rigtig og forkert lykke.

I udvalget sidder blandt andet en række psykologer, antropologer og filosoffer samt enkelte medlemmer af Etisk Råd og Mette Frederiksen.

Endeligt opgør med lykkemyter
Ud over at gøre det muligt at måle danskernes lykkeniveau præcist og sandfærdigt håber Ida Auken på, at lykkeskolerne bliver det endelige opgør med samfundets såkaldte lykkemyter.

Og det gælder ikke blot mennesker, der tror sig lykkelige uden at være det. Det gælder også dem, der tror, de ikke er glade, selvom de har alt, hvad de kan ønske sig.

“Der findes også mennesker, der objektivt set er meget lykkelige, men som altid selv synes, at der er noget galt, og det er lige så misvisende,” understreger Ida Auken.

Regeringens lykkeudvalg regner med at præsentere en handleplan for lykkeskolerne inden udgangen af 2012.