Køllekaos og pandemonium på skadestuen i Odense kunne være undgået, hvis blot de unge mænd fra Vollsmose havde været under uddannelse. Så klar er meldingen fra De Radikale, der igen åbner for den ophedede debat om skolebænk frem for fængselsstraf.

Stormløbet på Odense Universitetshospitals skadestue, hvor ansatte blev truet med slagvåben, og inventar blev smadret, kunne have været undgået, hvis de unge mænd havde haft noget andet at gå op i. Sådan lyder vurderingen fra De Radikales retsordfører, Jeppe Mikkelsen, der vil have de anholdte i gang med en uddannelse.

Hvis bare de havde haft engelsk stil for
Hamid og Muhammed kunne have været godt i gang med både uddannelse og karriere nu. I stedet fremstilles de i morgen i grundslovsforhør. Politiet i Odense kræver dem varetægtsfængslet for deres medvirken i optøjerne på Odense skadestue, hvor de var med til at true personalet og ødelægge inventar for op mod en million kroner.

“Jeg har ondt af de her to unge mænd. Optøjerne i Vollsmose beviser jo netop, at de mangler indhold i deres liv. Havde de for eksempel været i gang på hf og siddet med en aflevering i engelsk stil, ville de have prioriteret helt anderledes – det er jeg ikke et sekund i tvivl om,” lyder det fra Jeppe Mikkelsen.

Han vil nu presse på med lovforslaget om, at unge kriminelle under 30 år skal have mulighed for at tage en uddannelse i stedet for en fængelsstraf.

Minimum to års ubetinget ungdomsuddannelse
De Radikales lovforslag vækker massiv kritik hos Dansk Folkeparti, der vil have skærpet staraffeloven. Udlændinge- og integrationsordfører Martin Henriksen kalder forslaget “en provokation af den nationale retsopfattelse” og kræver, at de anholdte fra Vollsmose straffes med minimum to års ubetinget fængsel for optøjerne på skadestuen.

Men Jeppe Mikkelsen har en anderledes opfattelse, og han bakkes op af både Hamid og Muhammed.

“Når man er droppet ud af niende klasse og er kommet ind i en kriminel løbebane, er det ganske svært pludselig at skulle forholde sig til undervisning og autoriteter. Derfor er det straf nok i sig selv at blive idømt to års ubetinget ophold på en uddannelse,” lyder det fra Jeppe Mikkelsen.

Selvom der ikke findes noget belæg for, at uddannelse har den ønskede effekt blandt kriminelle, forsikrer Hamid, at han aldrig ville have lavet al den ballade på skadestuen, hvis han blot havde haft stil for.

“Jeg fortryder rigtig meget, og jeg kan godt se, at vi måske overreagerede lidt den aften,” forklarer Hamid på 25, der har gået på fem forskellige skoler, indtil han selv droppede ud i midten af niende klasse for at “afprøve andre muligheder”.

Hamid håber meget på, at De Radikales forslag bliver en realitet – og gerne hurtigt, så han kan slippe for at komme i fængsel. For det eneste, han ønsker sig, er at tage en hf, så han kan læse videre i rigtig mange år.