Foto: Hobvias Sudoneighm, Flickr

Foto: Hobvias Sudoneighm, Flickr

“Det er utrolig farligt at gå rundt på gaden. Man kan blive kørt over, ramt af en mursten eller slået af rockere,” siger De Radikale om baggrunden for deres nye lovforslag.

Hvis det står til De Radikales trafikordfører, Andreas Steenberg, skal alle danskere fremover iføre sig en hjelm, når de går uden for døren. Steenberg har sammen med resten af den radikale folketingsgruppe stillet et lovforslag, der ønsker at mindske antallet af trafik- og klodsethedsdrab på danske gader og fortov.

“I juli kom vi med et forslag om, at cykelhjelm til børn skulle gøres lovpligtig, men i vores iver efter at beskytte cyklisterne glemte vi en lige så vigtig gruppe: Fodgængerne,” fortæller Steenberg, der er chokeret over, at mange danskere dør gående på offentlige arealer, især i trafikulykker, men også på grund af slagsmål og ekstrem klodsethed.

“Mange af disse tragiske hændelser kunne være undgået, hvis bare personen havde båret hjelm. Men til daglig tænker vi jo ikke over, hvor usandsynlig farligt det er at bevæge sig rundt på gaden,” mener trafikordføreren og nævner faldende mursten, aggressive rockere og glatte fliser som potentielle dødsfælder.

Hjelm under bruser kan hjælpe gamle
I første omgang ønsker De Radikale kun et påbud om hjelm på offentlige arealer, selvom de fleste hovedskader faktisk sker i hjemmet.

“Første skridt er at sikre borgeren udenfor, men vi er også udmærket klar over risikoen ved at gå hjelmløs inden for hjemmets fire vægge. Jeg har selv en pensioneret moster, der gled i noget sæbe, mens hun stod under bruseren. Heldigvis skete der ikke noget alvorligt, men jeg er sikker på, at især vores ældre medborgere kunne have gavn af hovedbeskyttelse i hygiejnesituationer,” fortæller Steenberg.

Den radikale folketingsgruppe understreger, at påbuddet ikke vil være en yderligere økonomisk belastning for de danskere, der i forvejen har en cykelhjelm, da de sagtens kan bruge denne som fodgængere.

“Vi anerkender danskernes ønske om at bruge hjelme, der ikke ligner hjelme, men absurd grimme hatte,” slutter Andreas Steenberg.