Med ønsket om at forbedre befolkningens helbred vil regeringen nu indføre en række eksotiske lidelser i Danmark. Det viser sig nemlig, at alvorlig sygdom motiverer os til at leve sundere.

For nylig kom det frem, at en kræftdiagnose kan være med til at øge mænds fokus på deres helbred, især når det kommer til rygning og vægttab. De resultater ønsker sundhedsminister, Astrid Krag (SF), at handle på med den nye KRAP-kampagne. Ved at indføre en række sjældne sygdomme i Danmark skal kampagnen øge alle danskeres opmærksomhed på, om de lever sundt.

Kampagnens titel er inspireret af forkortelsen KRAM, der står for Kost, Rygning, Alkohol og Motion; fire livsstilsfaktorer, der fungerer som udgangspunkt for en lang række tiltag på sundhedsområdet. KRAP står derimod for Kolera, Rhett’s, Amnesi og Polio; fire sygdomme, der med hver deres særpræg kan være med til at løfte vores helbred.

Kolera minder os om at få nok væske
“Gennem et samarbejde med adskillige sundhedsorganisationer, speciallæger og forskere er vi kommet frem til, at KRAP-lidelserne er de bedste til at gøre os opmærksomme på vores dårlige vaner, så vi kan ændre dem,” forklarer Astrid Krag, der i maj udnævnte læge og professor i infektionssygdomme, dr.med. Ejnar Nilsson, til at være leder for kampagnens researchafdeling.

Han påpeger, at vacciner og antibiotika ganske vist har udryddet mange sygdomme i Danmark, men dermed også gjort det svært for os at nyde godt af deres positive virkninger.

“Kolera er et godt eksempel,” forklarer Ejnar Nilsson.

“Sygdommen giver voldsom diarré, så man mister en stor mængde væske på kort tid. Det minder os meget effektivt om, at vi skal drikke nok vand. På samme måde kan polio i benene øge vores fokus på styrketræning. Det kræver meget stærke arme og lår at gå, hvis ens underben er delvis lamme.”

Glem din rygetrang
Anvendelsen af amnesi (hukommelsestab, red.) ligger endnu hen i det uvisse, men målet er at give borgerne pletvise hukommelsestab, så de fx glemmer, at de er afhængige af nikotin eller har en ustyrlig trang til flødekager.

Kampagnens sidste bogstav, R, står for den relativt ukendte og uhyre sjældne neurologiske lidelse, Rhett’s Syndrom, hvor patienten oplever en brændende og stikkende fornemmelse i arme og ben, hvis vedkommende ikke bevæger sig mindst 12 timer i døgnet.

“Syndromet tvinger patienten til at motionere ved høj eller middelhøj intensitet flere timer om dagen – det siger sig selv, at den slags gavner helbredet,” oplyser Ejnar Nilsson.

Eftersom hverken polio eller kolera findes i Danmark længere, har Nilssons forskerhold været i Indien og Sydamerika for at indsamle bakterie- og virusprøver, mens de selv har været i gang med at udvikle et stof, der kan fremprovokere Rhett’s Syndrom. Amnesien overlader de derimod til de praktiserende læger.

“Vi regner med at uddele en pjece og opfordre lægen til selv at prøve sig frem med forskellige typer slag og stød i hovedet,” slutter Ejnar Nilsson.