Den unge mand fra Dostojevskijs “Forbrydelse og Straf” står frem og fortæller ærligt om høje forventninger og et umenneskeligt pres.

“Lige nu er jeg så langt ude, at valget står mellem et fuldtidsjob i Lidl eller at slå en pantelånerske ihjel.”

Sådan siger den 23-årige studerende, Rodion Romanovich Raskolnikov, og bekræfter hermed en ny undersøgelse, der viser, at hver fjerde studerende medlem af Dansk Magisterforening oplever stresssymptomer som hjertebanken, søvnproblemer og glemsomhed.

“Det kender jeg alt til,” indrømmer Raskolnikov, der for tiden lejer et loftsværelse. Han har i flere måneder haft svært ved at sove, og når han endelig falder i søvn, plages han af sære drømme.

Drømmer om pisket hest
“I nat drømte jeg om en hest, der blev pisket; måske havde det noget at gøre med min sidste eksamen, hvor jeg fik 10, selvom jeg egentlig havde håbet på et 12-tal,” forklarer den unge mand, der siden studiestart i september stort set ikke har magtet at møde op til sine forelæsninger, deltage i det sociale liv på universitetet eller læse bare lidt af pensum.

Dette til trods for, at han altid har været utrolig ambitiøs og fik sit gymnasiums højeste gennemsnit, da han blev student.

“Nogle gange kan jeg blive i tvivl om, hvorvidt det overhovedet er noget for mig at tage en kandidatuddannelse, især når der er krise og arbejdsløshed overalt. Gør jeg det godt nok? Måske skulle jeg hellere sidde ved kassen i Lidl? Det ville også hjælpe på mine pengeproblemer,” siger Raskolnikov, der hver måned har lidt under 2000 kr. tilbage af sin SU, når de faste udgifter er betalt.

Måske løsning at dræbe pantelånerske
Kombinationen af høje forventninger, ringe jobudsigter og en skrantende økonomi har haft så stor effekt på den studerendes psyke, at hans mangeårige kæreste for nylig slog op. Siden har Raskolnikov en enkelt gang opsøgt en prostitueret, “men det gjorde mig bare endnu mere stresset og deprimeret”.

Alligevel har han ikke opgivet håbet:

“Selvom alting virker temmelig udsigtsløst lige nu, ved jeg, at der er andre muligheder. Der bor fx en ældre pantelånerske her i byen, som jeg har overvejet at røve. Selvfølgelig er der risiko for, at hun protesterer, og jeg bliver nødt til at slå hende ihjel, men så kan jeg i det mindste få lidt luft i økonomien!”

Rodion Raskolnikov er ikke den studerendes rigtige navn. Det rigtige navn er redaktionen ubekendt.