Med sin guitar og en række finurlige sange om togture, toiletbesøg og tandrens hylder Anders Mikkelsen det nære og velkendte. Det har fået flere musikanmeldere til at udråbe ham som Danmarks nye troubadour.

“Dørene lukkes langsomt op/hun går ind og kigger/på at de kører sammen igen/ser på mig og nikker”.

Sådan lyder et par fraser fra “På toilet med DSB”, hvor den 31-årige sanger, sangskriver og guitarist Anders Mikkelsen fortæller om en rejse med lyntoget fra Skanderborg til Odense, der blandt andet indeholder et toiletbesøg.

Sangen er oktober måneds mest downloadede nummer i Danmark og kommer fra debutalbummet, “Dag for dag”, som har vakt stor glæde hos næsten samtlige danske musikanmeldere.

Småsnak er rammende og fyndig
“Det er utroligt, hvordan han med sine virkelig skarpe observationer spidder vores små mærkværdigheder,” siger Erik Jensen, musikredaktør på Politiken, der gav “Dag for dag” seks hjerter og især fremhævede sangen “Lune kryddere”, hvor et ungt par udveksler småsnak over morgenmaden.

“På overfladen kan det måske virke som om, sangen kun handler om, hvad de spiser, og hvem der skal købe ind til aftensmaden – det er trods alt udelukkende det, som teksten kommer ind på. Men hører man efter, er nummeret en rammende og fyndig beskrivelse af det moderne parforhold,” roser Erik Jensen.

Intet er for banalt
Anders Mikkelsen selv er glad for den varme modtagelse og skynder sig at give rosen videre til sine inspirationskilder:

“Der er ingen tvivl om, at blandt andre Benny Andersen og Søren Ulrik Thomsen har givet mig en klar fornemmelse af, at intet er for småt eller banalt til at blive skrevet om. Og at man kan sige noget både spøjst og sandt om livet ved fx at fortælle om sidste gang, man fik renset tænder,” fortæller musikeren, der indtil videre fortsætter som pædagogmedhjælper, men håber på at kunne leve af sine sange på længere sigt.

“Jeg vil da gerne skrive sange som et fuldtidsjob, men det kan også blive hårdt med alle de turnéer og skæve arbejdstider. Nu må vi se, hvad der sker,” afslutter Anders Mikkelsen.

“Dag for dag” udkommer i morgen, og flere sange fra albummet kan allerede høres på både iTunes og Spotify.