Med en Kansas-født mor af engelsk oprindelse er Barack Obama nr. 44 i en lang række af kaukasiske mænd, som amerikanerne har valgt til at sidde i Det Hvide Hus.

I nat fik det amerikanske folk valget mellem en hvid mand, republikaneren Mitt Romney, og endnu en hvid mand, den halvt engelsk-amerikanske demokrat Barack Obama, da de skulle finde en præsident for de næste fire år.

Ikke overraskende blev vinderen en hvid mand, nemlig Barack Obama, der i skrivende stund har opbakning fra over 300 af staternes 538 valgmænd og dermed fortsætter i sin anden og sidste præsidentperiode.

USA-ekspert og journalist Frank Esmann er ikke overrasket og henviser til de 43 tidligere præsidenter, der har styret landet.

Sidste rester af racisme
“George Washington, Abraham Lincoln, Franklin D. Roosevelt, Ronald Reagan… Hvide mænd, hele bundtet,” opremser Esmann, men tilføjer, at det ikke er umuligt, at en afro-amerikaner, asiat eller endda kvinde i fremtiden kan bestride embedet:

“Mange amerikanere tænker nok stadig underbevidst, at de ikke ønsker fx en sort mand eller asiatisk kvinde i Det Hvide Hus, men det er bare et spørgsmål om tid, før det ændrer sig. Lige nu ser vi bare de sidste rester af diskriminerende tanker i befolkningen.”

16-årig stemmer måske sort
I staten Ohio, der ofte bliver brugt som pejlemærke for, hvordan resten af USA’s befolkning vil stemme, er den hvide vælger Chris Underwood enig. Som flertallet af statens vælgere gav også han sin stemme til Barack Obama på baggrund af en let racistisk nervøsitet.

“Jeg vil godt understrege, at jeg absolut intet har imod sorte, asiater eller kvinder. Faktisk er min kone både kvinde og halvt koreansk! Men når det kommer til at besætte de vigtige embeder her i landet, ender jeg altid med at falde tilbage på det gammelkendte,” forklarer den 44-årige brugtvognsforhandler, der næsten udelukkende har stemt på hvide mænd af engelsk-amerikansk oprindelse til både præsident- og midtvejsvalg.

Men med Chris’ søn, den 16-årige William, forholder det sig anderledes:

“Billy siger, at det for ham ikke kommer an på køn eller hudfarve, men holdninger. Så hvem ved, om fire år stemmer han måske på en vaskeægte afro-amerikaner!”