En fredelig og stemningsfyldt begravelse af anstændigt skriftsprog endte i kaos, da en gruppe retskrivningsrevolutionære gik til angreb.

Fredag var en sorgens dag for de mange danskere, der holdt af det gode og anstændige skriftsprog, som samme dag afgik ved døden i forbindelse med udgivelsen af den nye retskrivningsordbog.

Det tragiske tab blev markeret med begravelsesceremonier flere steder i landet. De fleste steder mødte skarer af brave og ordentlige mennesker op for at dele sorgen med andre civiliserede og dannede mennesker.

Men i Roskilde blev det fredelige og stemningsfyldte optog pludselig angrebet af en gruppe retskrivningsrevolutionære iført t-shirts med ord som “ministerie” og “væg-til-væg-tæppe” påtrykt i neonfarver.

Over den rabiate bande vajede et banner med teksten: “Vi giver aldrig op overfor konservative sprogkræfter!” Synet af dette slogan fik flere af de nydelige deltagere i begravelsesoptoget til at dåne af chok.

“Jeg staver til hat, som jeg vil”
Et øjenvidne, den 44-årige redaktionssekretær Malene Christensen fra Korsør, fortæller:

“De brasede lige ind i optoget med deres hæslige præposition malet med fede typer hen over banneret. Og så hoppede de ellers rundt som en flok aber, mens de sang ‘jeg staver til hat, som jeg vil’ og tvang os til at kigge på gode, danske ord, der var stavet på helt uacceptabelt nye måder.”

Malene Christensen var en af de mange, der måtte en tur på skadestuen, hvor personalet stod klar med lugtesalt og våde omslag til de chokerede bedsteborgere.

“Flere var i en tilstand af alvorlig chok, men alle er nu uden for livsfare,” udtaler overlæge Gert Frandsen fra skadestuen ved Roskilde Sygehus.

Kritik af litteraturkanon
Politiet var hurtigt på pletten, og ved hjælp af den nyindkøbte litteraturkanon lykkedes det efterhånden at få kontrol over ballademagerne.

Men det var en unødvendigt voldsom metode at tage i brug, mener flere kritikere; heriblandt professor i nordiske sprog ved Roskilde Universitet, Klaus-Jørgen Bang.

“Politiets litteraturkanon er beregnet til at forhindre sprogsabotage, og det mener jeg på ingen måde, der var tale om her,” udtaler han og henviser til, at der udelukkende blev demonstreret skriftsprog, der er godkendt af Dansk Sprognævn.

Det er Klaus-Jørgen Bangs kollega fra Aarhus Universitet, Irene Veggerby, lodret uenig i.

“Dansk Sprognævn er i mange år blevet infiltreret af disse såkaldt retskrivningsrevolutionære, så det er et særdeles tyndt argument, min ellers højt respekterede kollega kommer med,” siger Irene Veggerby, der bakkes op af Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti:

“Klaus-Jørgen Bang har tidligere udtrykt begejstring over Norges langt større fleksibilitet med, hvordan ord må staves, så han har for længst vist sig som en af de sprogrelativister, der i værste fald sætter alt, der er dansk, over styr.”