Konfliktsky togpassagerer magtede ikke at bede et ungt kærestepar om at dæmpe sig. I stedet slog de dem begge ihjel af frustration.

En fredelig togtur fra Aarhus til København udviklede sig skæbnesvangert for det unge kærestepar Anna Jørgensen og Jesper Sigurdsson, der i går middag steg på lyntoget for at besøge venner i hovedstaden.

Anna og Jesper, der begge var 25 år, havde købt siddepladser til togets stillezone, da de ønskede at skrive på deres universitetsopgaver under turen.

Imidlertid viste det sig, at parret havde flere ting at diskutere, hvilket de gjorde med en lav hvisken. Det er nemlig forbudt at snakke i DSB’s stillezoner; kun korte, dæmpede samtaler er tilladt.

Enerverende summen
“Det var en frygtelig enerverende summen,” fortæller Anette Bach Mikkelsen, der sad over for Anna i en vinduesplads. Anette var lige gået i gang med Ken Folletts seneste roman, da parret begyndte at hviske.

“Hvis man så bare kunne høre, hvad de sagde, men nej: De hviskede lavt nok til at være uforståelige, men højt nok til at være enormt anstrengende,” mindes Anette, der flere gange havde lyst til at bede parret om at dæmpe sig.

“Nogen burde have sagt noget til dem,” mener hun.

I stedet forblev de omkringsiddende passagerer tavse, selvom politiet oplyser, at flertallet af dem var irriterede på Anna og Jesper.

Skulede ondt uden virkning
“Vi har talt med alle i kupéen, og mange lader stadig til at være frustrerede over parrets hvisken. En ældre herre forsøgte at læse Jyllands-Posten, men blev konstant afbrudt af den dæmpede samtale, mens en kvinde på 19 år fortæller, hvordan hun skulede ondt til Jesper i en halv time uden virkning,” siger Henning Gammelmark, der er kriminalkommissær ved Østjyllands Politi og ansvarlig for efterforskningen.

“Vi formoder, at drabet blev begået af 5-6 mennesker, der sad tæt på ofrene, men kan ikke sige præcist, hvem der begyndte. Da toget nåede Vejle, var begge de unge mennesker døde,” oplyser Gammelmark og tilføjer, at det ikke er første gang, at en lignende brutal offentlig forbrydelse har fundet sted.

Frustrationsdrab af fremmede
“Politiet omtaler den her type kriminalitet som et ‘frustrationsdrab af fremmede’, fordi der typisk er flere gerningsmænd, som ikke kender deres offer, men tyr til vold, når de er for konfliktsky til at udtrykke irritation gennem sproget,” forklarer kommissæren og henviser til et drab begået i september 2011, da en midaldrende mand blev slået ned i Føtex, fordi han tilsyneladende med vilje var gået foran i køen.

Henning Gammelmark opfordrer derfor borgerne til at sige noget, når de mærker frustrationen hobe sig op:

“Jeg mener klart, at mange volds- og drabsepisoder kan undgås med et lille forsigtigt ‘Undskyld, gider du lige dæmpe dig?'”