“Man kan jo slet ikke se, hvem det forestiller,” siger en anonym debattør om et tilsløret billede af en kendt dansker, som er sigtet for vold.

Mange trofaste læsere af Ekstra Bladet blev skuffede, da de i går klikkede ind på avisens hjemmeside, eb.dk, og så et mudret foto af det, der ifølge Ekstra Bladet var en kendt dansker.

Personen var tilsyneladende blevet arresteret efter at have slået en bekendt flere gange med en cykelpumpe, men på grund af navneforbud måtte avisen ikke afsløre vedkommendes identitet.

”Men som regel sætter de bare en meget tynd bjælke over øjnene, så enhver, der kender personen i forvejen, udmærket er klar over, hvem det er,” fortæller en anonym læser og flittig deltager på Ekstra Bladets debatforum, nationen!, der kun vil kendes ved sit brugernavn, GriseBent XXXFarum.

Vant til lemfældig omgang med navneforbud
Som mange andre læsere er GriseBent vant til en lemfældig omgang med navneforbud fra Ekstra Bladets side.

”Som regel regner jeg med, at de bruger meget populære billeder, når det drejer sig om kendte danskere, så enhver fan nemt kan afsløre personens identitet og dele den på Facebook. Men her kan man jo slet ikke se, hvem det forestiller,” siger den garvede nationen!-bruger.

Genkendte tiltalt fra lokalområdet
En anden anonym læser, TullePigen, har lignende erfaringer med avisen og skriver på debatforummet, hvordan hun selv genkendte en mand mistænkt for voldtægt fra sit eget lokalområde.

”Artiklen handlede om, at politiet havde set mandens bil i nærheden af gerningsstedet og derfor ville afhøre ham. Ekstra Bladet bragte så et billede, hvor hans øjne var dækket af en sort bjælke, men jeg genkendte ham med det samme som [navn tilbageholdt] nede fra Brugsen,” fortæller TullePigen, der straks delte sin viden, hvorefter den mistænkte, der senere viste sig at være uskyldig, blev nødsaget til at flytte.

Ansvarshavende redaktør på Ekstra Bladet, Poul Madsen, har fuld forståelse for læsernes skuffelse og lover at stramme op på avisens politik for anonymisering:

”Fremover vil vi bestræbe os på, at man kan afsløre personens identitet efter højst fem minutters Google-søgning – naturligvis med fuld respekt for landets love og journalistfagets integritet!”