27-årige Sebastian Gjerris er en af de få danske mænd, der ikke ejer en smartphone. Alligevel får han hverdagen til at hænge sammen. Eksperter og venner er uforstående og betvivler endda Sebastians eksistens.

På under et år er antallet af danskere, der ejer en smartphone, steget fra 1,5 millioner til 2,1 millioner. Hver anden mand mellem 25-29 år har en smartphone. Men Sebastian Gjerris fra Nørrebro er ikke en af dem, og det får en ekspert i sociale medier til at betvivle hans eksistens.

“Hvis man ikke er logget ind der, hvor man er, er man der så? Eksisterer man overhovedet?”

Log ind i livet
Sådan spørger Thomas Bigum, der i sin seneste bog “Log ind i livet” sætter spørgsmålstegn ved både livskvalitet og eksistensberettigelse hos folk, der har valgt et liv uden smartphone.

Ifølge Bigum tæller en tur i fitnesscentret eller på café heller ikke, hvis man ikke logger ind.

“Så er man jo ikke rigtig til stede,” bedyrer eksperten.

Den kritik har Sebastian Gjerris, der ejer en Nokia 3720 Classic, svært ved at forstå.

“Jeg tænker ikke rigtig over, at jeg ikke har en smartphone, for jeg får dækket mine behov fint med en almindelig mobiltelefon,” forklarer han.

Gjerris mener desuden også, at han netop bedre kan være til stede sammen med andre mennesker uden en smartphone.

Fravalg ikke et hipsterstatement
Dette har Sebastians venner dog ikke bemærket, og hans ældre Nokia-telefon har vakt stor undren i hans vennekreds. De forstår ikke, hvordan deres ven altid finder vej og kan bruge lang tid på at diskutere, hvad Sebastian mon laver, når han har fri, nu hvor han ikke har mulighed for at boltre sig i de mange apps.

“Jeg synes, det er mærkeligt, at jeg aldrig ved præcis, hvor Sebastian er henne. Det kan også godt stresse mig, at han altid hører alt, hvad jeg siger, og kigger mig i øjnene, når vi er sammen,” fortæller vennen Rasmus Mikkelsen.

Mange af vennerne er desuden overbeviste om, at fravalget af en smartphone er et hipsterstatement fra deres vens side. Sebastian afviser dog, at der er tale om et decideret positioneringsformål:

“Jeg synes bare, at jeg får mere ud af at være sammen med folk, hvis jeg er 100 % til stede. Desuden løber en smartphone hurtigere tør for strøm og er bøvlet at skrive tekstbeskeder på.”