Foto: www.quotecatalog.com

En 37-årig mand fra Hjørring ville ikke stiltiende acceptere, at uskyldige venner og bekendte blev ofre for en ukorrekt notits om Facebooks kundevilkår.

Klokken er halv otte mandag aften, da den 37-årige jurist Troels Mørch opdager, at noget er helt galt på Facebook.

“Jeg var egentlig på vej til skakturnering, da jeg ud af øjenkrogen opdagede, at en af mine venner havde skrevet en atypisk lang statusopdatering på Facebook,” fortæller han.

Troels’ ven er typen, der normalt kun poster billeder af sine børn og lejlighedsvis deler noget sjovt fra George Takei (tidligere Star Trek-stjerne, der i dag er populær Facebook-humorist, red.), men aldrig ville skrive opdateringer af den længde. Derfor frygter Troels, at hans ven er blevet offer for en såkaldt hoax eller vandrehistorie.

Da Troels Mørch læser indholdet af opdateringen, får han sine værste anelser bekræftet.

Juridisk uholdbar notits
“Det var en lang og totalt uplausibel notits om, at man kan påvirke gyldigheden af Facebooks slutbrugervilkår ved at indsætte samme erklæring. Jeg indså straks, at denne notits kunne sprede sig uhæmmet og måske udslette internettet, som vi kender det,” siger Troels Mørch.

I løbet af få minutter dukker flere og flere identiske opdateringer op på Facebook-vennernes vægge.

“Da tænkte jeg, at nogen måtte stoppe dette vanvid, før hoaxen spredte sig til alle profiler. Nogen måtte frelse disse millioner af uskyldige fra deres egen uvidenhed og fra det djævelske geni, der havde udtænkt et så udspekuleret trick som at sprede en vandrehistorie om Facebook – på Facebook,” siger han.

Men hvem?

Om ikke ham, hvem så?
“Jeg tænkte, at det egentlig ikke var mit ansvar, og at jeg heller ikke havde tid på grund af skak og alt det. Men hvis ikke mig, hvem så? Om ikke nu, hvornår så? Jeg ved en del om erhvervsret og kundevilkår, og med stor viden følger stort ansvar,” forklarer han.

Troels ved, hvad han må gøre. Med stålsat vemod ringer han afbud til skak og sætter sig ved keyboardet.

Over de følgende fire dage formår Troels at skrive svar til mere end 60 venners deling af det usandfærdige vægopslag.

Fredag eftermiddag kan han med tilfredshed konstatere, at det er slut. Siden har ingen af hans 192 venner delt opdateringen. Kampen er ovre.

Hyldet af venner
Flere af Troels’ Facebook-venner har udtrykt stor taknemmelighed over hans uselviske indsats, deriblandt Dorte Pedersen, som gik i gymnasiet med Troels.

“Jeg aner ikke, hvad jeg skulle have gjort, hvis ikke Troels Mørch havde fortalt mig, at jeg tog fejl. Jeg skammer mig så meget over at have skrevet noget, der slet ikke passer, og bliver helt kold indeni ved tanken om, hvad der kunne være sket, hvis han ikke havde grebet ind. Men det gjorde han heldigvis,” siger Dorte lettet.

Selvom Troels sætter pris på vennernes ros, er det dog ikke det, der motiverer ham.

“Jeg er naturligvis glad for, at folk værdsætter mit arbejde. Men jeg finder også en stille glæde ved at våge over internettet dag og nat, evig beredt på i løbet af sekunder at gendrive faktuelt forkerte oplysninger. Det er belønning nok for mig,” slutter Troels Mørch.