Den Tamilske Forening i Næstved uddelte i går syv priser til danskere, der det seneste år har udmærket sig ved at være virkelig meget indfødte.

Selvom man er indfødt dansker med bleg hud og leverpostejfarvet hår, kan man godt være velfungerende og dygtig til rigtig mange ting.

Det markerede Den Tamilske Forening i Næstved i går ved at overrække en række priser til indfødte danskere.

“Indfødte danskere er jo i virkeligheden tit rigtig dygtige og flittige mennesker med vigtige kvaliteter. Derfor vil vi gerne give dem priser, så de forstår, hvor meget vi værdsætter dem, selvom de ikke ligner os,” lød det inden ceremonien fra foreningens formand, Tharan Samaranayake.

Flink til at vaske tøj
61-årige Gertrud Jensen fra Vedersø i Vestjylland er en af de stolte prismodtagere. Hun vandt i kategorien “indfødt fra meget dansk landsby” og blev desuden anerkendt for sit særlige talent for at vaske tøj.

Samaranayake fortæller om Gertrud Jensen:

“Ud over at være virkelig flink til at vaske tøj er hun bare usædvanlig indfødt. Hun har også et dejlig positivt livssyn, selvom hendes mand blev invalideret i en ulykke med en landbrugsmaskine for 12 år siden. Nu passer hun manden og vasker tøj og laver dansk mad og taler dansk med en virkelig charmerende vestjysk dialekt.”

Berigelse for samfundet
Fælles for de syv prisvindere er, at de på hver deres helt unikke måde er en berigelse for samfundet.

“Det er meget vigtigt at understrege, at indfødte danskere ikke er ens, selvom de ved første øjekast godt kan ligne hinanden,” understreger Tharan Samaranayake.

Derfor er det vigtigt ikke at skære alle over en kam. For selvom mange danskere er dygtige til at se fodbold og spise flæskesteg, skal man vogte sig for fordomme og stereotyper.

“En af vores prismodtagere er netop blevet udvalgt, fordi han er vegetar og dyrker yoga, hvilket er en rigtig spændende måde at udfolde sin indfødte danskhed på,” mener formanden og fremhæver også den 36-årige Bruno Olsen, der vandt en pris for slangbeherskelse på næsten-perkerniveau.

“Vi faldt straks for Brunos kreative og kulørte slanganvendelse og evne til at sige ‘wallah’, så man næsten forveksler ham med en ægte perker,” smiler Samaranayake.