Pc-brugere overbeskytter deres computere, og det får computervira til at mutere. Nu er den førhen simple orm Pemom ifølge Microsoft helt resistent over for antivirusprogrammer.

Torben Vestergård fra Herfølge har tre antivirusprogrammer på sin computer. Han skiftes til at have dem aktiveret og bruger dem alle til regelmæssige scanninger af hele computeren.

“Jeg stoler ikke på, at ét program i sig selv er nok til at holde smitten væk fra min maskine, så jeg dækker mig ekstra godt ind,” forklarer Torben Vestergård.

Han er langtfra den eneste. Ifølge en rundspørge foretaget af RokokoPolls har 45 % af danskerne mindst to antivirusprogrammer på deres maskine.

Men ifølge ledende analytiker hos Microsoft, Greg Lawson, er den slags overforsigtighed direkte farlig.

Højintelligente dræbere
Computervira er nemlig højintelligente dræbere, der i lighed med de vira, der angriber menneskekroppe, kæmper ihærdigt for egen overlevelse.

Nu har man i Microsofts laboratorier opdaget den første virus, der er muteret til en form, som er resistent over for antivirusprogrammer.

“Den oprindelige virus, Pemom, er en forholdsvis simpel orm, som ikke har en chance mod et opdateret antivirusprogram. Men når der er flere programmer på samme maskine, har ormen langt bedre forudsætninger for succesfuld mutation, hvilket vi altså ser de første eksempler på nu,” lyder den bekymrende melding fra Greg Lawson.

Ifølge Lawson er ormen Pemom den første, som det er lykkedes at mutere til en resistent form, men mutationer i computervira har været kendt og beskrevet af forskere i over ti år.

Intet at gøre
Men hvad gør man så, hvis computeren bliver smittet med den nye muterede virus?

“Ingenting,” lyder det klokkeklare svar fra Microsoft.

For indtil videre er det ikke lykkedes at fremstille en effektiv medicin mod virusset. Det skyldes især, at den er særdeles svær at isolere, da den deler sig i adskillige virkningsfulde, men ufuldstændige stykker, når den føler sig truet.

Greg Lawson fortæller dog, at man eksperimenterer med silikonebaserede, antibiotikalignende substanser, der skal injiceres via usb.

“Vi har haft delvist held med forsøg på rotter og gamle 386’ere, men det kan vare flere år, før vi har et produkt klar til markedet,” beklager han.