Foto: Ivette Ferrero, Freeimages.com

Foto: Ivette Ferrero, Freeimages.com

Men der er også gode chancer for, at det bliver en pige. Under alle omstændigheder kan vi formentlig forvente et menneskebarn af det ene eller andet køn.

Hvis du planlægger at få børn eller måske endda har fået bekræftet, at der er en lille ny på vej, skal du læse med her. Eksperter inden for graviditet og køn har nemlig et rigtig godt bud på, hvorvidt dit barn bliver en dreng eller en pige.

“På baggrund af mange årtiers grundige studier kan vi konstatere, at en graviditet i langt de fleste tilfælde fører til fødsel af en dreng eller en pige,” fortæller dr.med. Julius Andersen, der er overlæge på Obstetrisk Klinik på Rigshospitalet og har forsket i kønsspørgsmål vedrørende kvinders graviditet.

Han pointerer dog, at undersøgelserne ikke kan dække alle tilfælde, hvor et menneskebarn bliver født.

Hermafroditter spændende
“Af og til ser vi, at en kvinde føder både en dreng og en pige eller en af hver slags: de såkaldte tvillinger. Nogle gange kan der dukke tre, fire eller endda fem børn op,” forklarer overlægen, der også kender til situationer, hvor et barn har haft både mandlige og kvindelige kønsorganer. Dem tager Andersens kollega, dr.med. Torben Hilsted, sig som oftest af.

“Det kalder vi en hermafrodit, og sådan nogle er superspændende,” fortæller Hilsted.

På Obstetrisk Klinik er de kommende forældre begejstrede for eksperternes udsagn. Trine Stentofte er i fjerde måned, og selvom hun og kæresten, Jannik Petersen, fik afsløret barnets køn ved en scanning for tre dage siden, var parret glade for at få en vurdering af mulighederne forinden.

Fødselslæger gætter køn
“Allerede da jeg blev undersøgt første gang hos min praktiserende læge, fik jeg at vide, at det nok ville blive en dreng eller en pige. Det er fantastisk, at forskernes ekspertviden kommer så hurtigt ud til almindelige mennesker, så vi ved, hvad vi kan forvente,” siger Trine Stentofte.

Julius Andersen er glad for at kunne hjælpe så mange forældre, men understreger, at der nok går mange år, før de med sikkerhed kan bestemme barnets køn inden en scanning:

“Vi har sat flere dygtige fødselslæger til at gætte, om et barn bliver en dreng eller en pige. Indtil videre har de ramt rigtigt i op til 43 % af tilfældene, og det siger jo en del om, hvor langt videnskaben er nået!”