Foto: Petr Novák, Wikimedia Commons

Foto: Petr Novák, Wikimedia Commons

Den kendte cykelkommentator og levemand Jørgen Leth indrømmer, at han under samtlige udgaver af Tour de France har været kraftigt påvirket af eksklusive oste samt rødvin ikke under og stuepiger ikke over 22 år.

Dopingskandalerne fortsætter. Først stod førende reggaemusikere, Lance Armstrong og en perlerække af tidligere cykelstjerner frem med deres dopingmisbrug, og nu kryber den kendte kommentator og filminstruktør Jørgen Leth til korset og fortæller, at han også har anvendt præstationsfremmende stoffer.

Bloddoping med bourgogne
“Ja, det er rigtigt. Jeg har været på det hele. Jeg har taget franske bondepiger, der var sæsonarbejdere på provinshoteller, for at klare holdkørslerne. Når Alpe d’Huez-etapen skulle kommenteres, fortyndede jeg normalt mit blod med to flasker Romanée-Conti anno 1990 eller en anden virkelig god bourgogne. Alt sammen for at efterkomme kommentatorhvervets krav om konstante eksplosive, lyriske udbrud og svagt usammenhængende, Nietzsche-agtig glorificering af tourdeltagerne,” siger han.

Selvom Leth i dag fortryder sit forbrug af midlerne, er han ikke i tvivl om, hvorfor han følte sig tvunget til det.

Ønskede afsløring
“Uden doping ville jeg jo ikke have haft en chance. De få gange, jeg prøvede at kommentere upåvirket, var det bare en masse tynde mænd, der cyklede om kap,” fortæller han.

Jørgen Leth er klar over, at misbruget efterhånden tog overhånd og fortæller, at han et eller andet sted håbede på at blive afsløret.

“Jeg troede, det var åbenlyst, at ingen kunne tale så længe og vildt fabulerende om franske provinsslotte uden at være voldsomt påvirket,” siger han.

Vil være ren som Rolf
Jørgen Leth afviser kontant alle forlydender om, at Line Baun Danielsen og Jørn Mader var bekendt med hans dopingmisbrug.

“Jeg var min egen kurer; andet ville selvsagt heller ikke have fungeret. Jeg ville aldrig tiltro Mader evnen til at finde en vellagret Roquefort for slet ikke at tale om en anstændig bourgogne. Eller en uanstændig stuepige,” siger Leth.

Kommentatoren fortæller, at han ser frem til at kunne kommentere cykelsport på noget mere prosaisk vis, men uden doping på samvittigheden.

“Det er slut nu. Fremover vil jeg være lige så ren som Rolf,” siger han med hentydning til Rolf Sørensen: den sidste store danske cykelrytter, hvis eftermæle er uplettet af enhver dopingmistanke.