Foto: Arete13, Flickr

Foto: Arete13, Flickr

Slaveri, kvindeundertrykkelse og afslappet omtale af homoseksuelle som afvigere var hverdag for mennesker i fortiden. Det er den chokerende konklusion i en ny bog, der kortlægger gamle dages utrolige politiske ukorrekthed.

Da historieprofessor Bertil Hermansen gik i gang med research til sin nye bog om politisk korrekthed i fortiden, blev han godt og grundigt chokeret: Først dukkede fortællingerne om slaveriet i Sydstaterne op. Så kom alle kilderne, der afslørede, hvordan læger i gamle dage opfattede homoseksualitet som en sindslidelse.

Hurtigt fulgte dokumenter om diskrimination af kvinder, jøder, handicappede – ja, stort set alle tænkelige grupper. Men det værste var de mange skældsord.

Alle sagde nigger
“Inden jeg begyndte på bogen, var jeg slet ikke klar over, hvor grimt folk talte om hinanden dengang. Jøder skulle høre for deres næser, kvinder blev kaldt hysteriske, og homoseksuelle mænd var pæderaster,” fortæller Hermansen, der mener, at politikerne bør rette deres opmærksomhed mod fortidens uhyggelige diskrimination.

“I dag diskuterer vi, hvorvidt Quentin Tarantino må bruge ordet ‘nigger’ i en film (Django Unchained, red.), men hallo! Der var en tid, hvor alle gik rundt og sagde ‘nigger’ i virkeligheden, og ingen tog sig af det. Var det ikke på tide, vi gjorde noget ved det?”

I regeringen er man enige i, at fortiden med sine mange tilfælde af undertrykkelse udgør et politisk problem og en potentiel trussel for minoriteters rettigheder i dag.

Afstemning af fortiden
“Når vi taler om beskyttelse af udsatte grupper, handler det ikke kun om nutidig forskelsbehandling. Vi må helt tilbage til, da problemet først opstod for mange tusinde år siden,” påpeger Københavns integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev (R), med henvisning til Hermansens første kapitel om hate crimes udført af homo sapiens mod neandertalere.

Allerslev har ikke selv konkrete politiske løsninger på problemet, men kan afsløre, at den radikale folketingsgruppe allerede er i gang med at udtænke forslag.

“Vi er mange, der ikke vil tolerere racisme, hvad enten den finder sted på gaden i 2013 eller på en boplads for 45.000 år siden,” erklærer Allerslev og håber, at hendes partifæller får held med at “afstemme fortiden efter et mere inklusivt menneskesyn.”