Foto: Paul Ehrenfest, public domain

Skoleelever føler sig intellektuelt utilstrækkelige, når de lærer om genier som Einstein, Newton og Bohr. “Der er brug for mere realistiske rollemodeller,” vurderer eksperter.

Folkeskolen promoverer en sygelig forestilling om intelligente mennesker. Det mener flere eksperter efter offentliggørelsen af en undersøgelse, som viser, at tre ud af fem elever i folkeskolens afgangsklasser føler sig intellektuelt utilstrækkelige sammenlignet med genier som Einstein, Newton og Bohr.

“Jeg ved godt, at jeg er klog og bogligt dygtig, men jeg kan slet ikke måle mig med dem, vi lærer om i skolen,” udtaler 15-årige Mathilde Sørensen, som går i 9. klasse på Karup Skole nær Viborg.

Mathilde er en af de mange elever, der kæmper med lavt selvværd, fordi skolen har lært dem, at man ikke kan være klog, medmindre man kan formalisere abstrakte hypoteser om universets tilstand.

Destruktiv adfærd
Det er især de unge piger, der mærker konsekvenserne af de alt for kloge forbilleder. Det fastslår Cecilie Strøm, der er lektor ved DPU og ophavsmand til undersøgelsen.

“De bombarderes med urealistiske intelligensidealer helt fra de små klasser. Det går især ud over pigerne, der ofte ender i et destruktivt mønster, hvor de studerer fysikbøger langt over deres niveau i et desperat forsøg på at føle sig gode nok,” fortæller hun.

Cecilie Strøm påpeger, at de unge også møder påvirkningerne andre steder end i skolen og nævner sidste uges Copenhagen Knowledge Week som et eksempel på, at samfundet lovpriser et intelligensideal, som kun de færreste kan leve op til.

Jævne rollemodeller
Løsningen er ifølge Cecilie Strøm, at man præsenterer de unge for nogle mere jævne og middelbegavede rollemodeller.

Senioranalytiker Thorkild Markussen fra Børns Vilkår er enig:

“Vi må dæmme op for tidens sygelige fokus på højt intelligente genier og i stedet lære vores børn og unge, at de slet ikke behøver at være klogere end Morten Resen for at klare sig godt.”

Undervisningsminister Christine Antorini (S) mener, at undersøgelsen er bekymrende og vil hurtigst muligt bringe sagen i udvalg.

“Når alt kommer til alt, burde vi slet ikke sammenligne vores intelligens med andres, for i virkeligheden er det meget vigtigere, at man er flink og ser godt ud.”