Foto: Milda K, Freeimages.com

Foto: Milda K, Freeimages.com

“Har man intet at skjule, har man heller intet at frygte,” lyder det fra en 63-årig kvinde, der fra i morgen får mulighed for at indsamle personlig information om sine børn og samkøre den med flere offentlige registre.

Grethe Mogensen glæder sig. Den 63-årige efterlønner har to voksne børn, sønnen Mikael og datteren Henriette, og fra i morgen får Grethe statens bemyndigelse til at gennemse deres personlige computere for interessante oplysninger.

“Jeg har længe været nervøs for, at Mikaels kæreste udnytter ham, så jeg vil bruge min ekstranøgle til at komme ind i deres lejlighed og se, om jeg kan kigge på hans budget,” fortæller Grethe Mogensen, der også regner med at finkæmme sin 33-årige datters browserhistorik, når muligheden byder sig, “for at se, om hun bruger sin tid fornuftigt”.

Præventiv effekt
Grethe er blot en ud af mange tusind borgere, der snart får lov til at overvåge sine børns computere og derefter samkøre informationen med oplysninger fra SKAT, CPR-registret og, hvis det er nødvendigt, børnenes bankkonti. Regeringen har givet denne bemyndigelse som et led i kampen mod en lang række overtrædelser som skattesnyd, misbrug af offentlige ydelser og sort arbejde.

“Vi ved fra mange undersøgelser, at forældre som regel udviser en grundig og vedvarende interesse for deres børns liv, hvorfor deres oplysninger kan hjælpe til med at afsløre mange former for kriminalitet,” fortæller socialminster Karen Hækkerup (S), der også forventer, at den nye lov vil have en præventiv effekt, idet mange borgere vil afholde sig fra at snyde og bedrage, hvis de ved, at forældrene kigger med.

Har givet børnene meget
Endnu er det ikke obligatorisk for forældrene at dele deres information med de offentlige myndigheder, men socialministeren forudser, at de fleste vil ønske at samarbejde med fx kommunen om at få børnene tilbage på et spor, som mor og far kan bifalde.

Grethe Mogensen er enig og mener, at der er mange lighedspunkter mellem hendes og statens situation, når det kommer til Mikael og Henriette:

“Jeg har givet mine børn så meget: Et varmt hjem, mad på bordet, omsorg og kærlighed. Derfor er det kun naturligt, at de i det store og hele opfører sig sådan, som jeg vil have det, og ikke bruger deres første 18 års lærdom og tryghed på en måde, der ikke er til gavn for nogen!”