Foto: Anders Hviid, Ft.dk

Producenterne af flere tv-serier, både herhjemme og i udlandet, anklager det politiske Danmark for plottyveri. Adam Price lægger nu sag an mod Christiansborg.

I morges mødte en gruppe af folkene bag tv-serien Borgen frem på Politigården i det centrale København.

De kom for at indgive en anmeldelse mod Christiansborg, som ifølge gruppen har krænket deres ophavsret og intellektuelle rettigheder groft ved gang på gang at efterligne serien i dens egen fortolkning af dansk politik.

Til RokokoPosten fortæller seriens hovedforfatter, Adam Price, hvorfor skaberne af Borgen har valgt at tage så drastiske skridt.

Kopierer statsminister
“Først introducerer Borgen en kvindelig statsminister i efteråret 2010. Det kopierer Folketinget et lille år senere,” siger Price og tilføjer, at havde det ikke været for endnu et plagiat, ville de måske have ignoreret det.

“Vi laver et afsnit om prostitution, hvorefter De Konservative, af alle, går ud og kopierer det, allerede inden afsnittet er sendt. Der bliver vi nødt til at trække en streg i sandet. Vi laver altså tv-dramatik og ikke et tag selv-bord for fantasiforladte politikere,” siger Adam Price i en pause under optagelserne af et nyt program, der kombinerer fedtholdig madlavning med oplæsning af avantgardistisk dansk poesi på fynske herregårde.

Nattergal sur på Søvndal
Også Uffe Rørbæk Madsen fra komikertrioen De Nattergale mener, at det politiske Danmark driver rovdrift på hans arbejde. Især er han sur på udenrigsministeren, Villy Søvndal.

“Da jeg så Villy Søvndals pressekonference med Hillary Clinton, stod det klart, at både hans særlige blanding af dansk og engelsk samt hans kropssprog er fuldstændig kopieret fra min karakter i serien The Julekalender,” siger han.

“Hansi er en unik humoristisk karakter, som jeg har arbejdet hårdt for at realisere. Jeg vil ikke acceptere, at han bare bliver kopieret, fordi en minister gerne vil fremkalde en komisk effekt,” forklarer Rørbæk Madsen.

Englændere raser også
Men det er ikke det eneste problem for det hårdt prøvede folketing. RokokoPosten har ad omveje bekræftet, at den engelske public service-station BBC overvejer at lægge sag an specifikt mod SFR-regeringen for at plagiere John Cleeses kendte tv-serie Halløj på Badehotellet.

Adspurgt om grunden svarer stationens juridiske talsmand med en kortfattet mail, hvor der står “Isn’t that bloody obvious?!” (Det er da selvindlysende, for søren!, red.)