Foto: Katrine Thielke, Flickr

Foto: Katrine Thielke, Flickr

Flere københavnske pølsevogne har serveret hotdogs med kød i stedet for traditionelt pølsefyld som brusk, mel og farvestoffer. Kunderne er chokerede, mens politikerne kræver strammere kontrol med fødevarerne.

I snart tyve år har Verner Jacobsen jævnligt besøgt Ghita’s Pølser på Vesterbro og som regel købt en ristet med det hele. Men nu vil den 49-årige blikkenslager finde et andet sted at spise frokost.

Ghita’s Pølser er nemlig en af de mange pølsevogne i København, hvor Fødevarestyrelsen har fundet op til 40 % kød i både ristede og røde pølser frem for traditionelle ingredienser som brusk, kartoffelmel og farvestoffer.

Dette sker kort tid efter hestekødsskandalen, hvor frossen lasagne fra det svenske firma Findus viste sig at indeholde mere end bare oksekød, og ifølge Verner er den slags historier med til at skabe mistro over for fødevareindustrien.

Mix af okse, svin og kalkun
“Når først de begynder at putte kød i mine hotdogs, må jeg gå et andet sted hen. Men hvordan kan jeg vide, at man ikke også gør det samme der?” spørger han retorisk.

Ifølge Fødevarestyrelsen er der tale om i alt 17 pølsevogne på Vesterbro og Nørrebro samt i Indre By, hvor man i op til tre måneder har kunnet risikere at få serveret en pølse med kød.

“Vi har ikke været i stand til at identificere kødet præcist, men der er formentlig tale om en blanding af okse, svin og kalkun,” fortæller chef for kødkontrollen, Nils Benedsson, og tilføjer, at kødet muligvis er af østeuropæisk oprindelse.

Kun klassiske produkter
De omtalte pølsevogne har allerede modtaget en sur smiley, der indikerer et påbud eller forbud, mens det kødholdige pølsemateriale er blevet konfiskeret. Alligevel mener Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, at der må skrappere lovgivning til, hvis man skal komme de suspekte pølseprodukter til livs.

“Vi må være bedre til at kontrollere, at det pølsemateriale, der kommer ind i landet, udelukkende består af gode, klassiske produkter som modificeret stivelse, vand eller raffineret benmel. Jeg kan godt forstå, at forbrugerne væmmes ved de hotdogs, hvor forskellig slags kød har erstattet den fødevare, som man i mange år har været tryg ved,” siger Bonnesen, der allerede har stillet fødevareminister Mette Gjerskov (S) flere spørgsmål om, hvad hun planlægger at gøre ved kødskandalen.