Foto: Bill Ebbesen, Wikipedia

Foto: Bill Ebbesen, Wikipedia

En 22-årig tilflytter fra Herning begik lørdag aften en skæbnesvanger og svært socialt handicappende sproglig fejl i selskab med en gruppe indfødte københavnere. Siden har han været sporløst forsvundet.

Det startede ellers så godt. Thomas Toft var netop flyttet fra Herning til en lejlighed på Ydre Vesterbro og glædede sig til at starte på musikvidenskab på Københavns Universitet til september.

Indtil studiestarten havde han fået arbejde som altmuligmand på et lokalt spillested, hvor han nød samværet med andre unge, der også brændte for musik, og han nød storbyens natteliv og dens inciterende puls.

En forfærdelig fejl
Men lørdag aften gik det frygtelig galt. En af Thomas’ kolleger fortæller om det graverende fejltrin:

“Vi var på vej over Kultorvet efter et par genstande tidligere på aftenen. Der begynder Thomas pludselig at tale om, hvordan midtbyen i København bare er noget helt andet end i både Herning og Viborg,” fortæller kollegaen, der ønsker at være anonym.

Som om tiden stod stille
Derefter er det som om, tiden går i stå. Lige indtil Thomas’ tre kolleger synkront bryder ud i en hånlig og skogrende latter. Først forstår Thomas intet, men langsomt går det op for ham, hvilket skæbnesvangert, sprogligt fejltrin han i et svagt øjeblik har begået.

Thomas forsøger forgæves at forsvare sig med, at vendinger som ‘centrum’ og ‘indre by’ efter hans mening er synonyme med en bys midte. Men han kan godt mærke, at han ingen vegne kommer. Thomas’ kolleger har alvorlige indvendinger mod et så absurd argument.

To helt forskellige ting
“Det giver ingen mening at kalde det midtbyen, når der er tale om den indre by. Det er jo fuldstændig grotesk,” siger kollegaen og fortsætter:

“Det er to helt forskellige ting. Mens centrum konnoterer urbanitet og liv, så smager ordet ‘midtby’ bogstavelig talt af håndbold, halfester, Jack & Jones samt non-figurativ kunst i rundkørsler,” forklarer kollegaen og gør opmærksom på, at også Dagbladet Information har påpeget hvor alvorlig denne provinsielle sprogfejl er.

Efter den pinlige 0g offentlige ydmygelse, brød Thomas Toft sammen i gråd og forlod hastigt sine kolleger.

Han er sidst set løbende på den københavnske gågade. Tilsyneladende på vej mod hovedbanegården.