Når hverdagen er grå og selvværdet i bund, tænder flere reality-stjerner for DR. Der er de fleste af deltagerne så triste og kedelige, at kendisserne fra kanal 4 hurtigt får bekræftet, at deres livsstil og værdier er helt rigtige. Forsker kalder fænomenet for væmmelsesfryd.

Du kender det sikkert. Du har succes på jobbet. Du har de helt rigtige holdninger og værdier. Du bor på den helt rigtige adresse, og dit hjem emmer af æstetisk sans og sender de helt rigtige signaler.

Men når kollegerne har mere succes end dig, og naboens bil er dyrere, trænger du til at få boostet dit selvværd. Her er DR det helt rigtige valg, mener flere reality-stjerner.

Jersild dårligt castet
En af dem, der ivrigt bruger DR til at styrke sit selvværd, er den flamboyante latino Gustav – kendt fra programmer som Divaer i junglen og For lækker til love.

”Jeg kan også have en off-day. Når det sker, skal jeg bare have et stykke med Jersild. Han er altid så trist og mekanisk at se på. Ej kom nu skat – grin lidt, har du overhovedet nogle tænder eller er du en robot?” spørger Gustav og fortsætter:

”Alle på tv spiller en rolle, men Jersild er bare dårligt castet. Jeg bliver så forarget over ham, at jeg altid får det meget bedre med mig selv.”

Væmmelsesfryd virker
Eventmageren Rasmus fra Singleliv er enig. Han skifter mellem DR’s kanaler alt efter hvor slemt, det står til. Er han blot i dårligt humør, rækker DR1, men er han deprimeret, skal der mere til. Så er kunstquizzen på DR K effektiv.

”I går var jeg langt nede, så det blev til Kunstquiz. De talte om Arne Anker (Anne Anker, red.), der havde leget med noget farvelade. De er så optagede af at sige de rigtige ting og fremstå pissekloge. Det må være utrolig anstrengende,” lyder det fra Rasmus.

Nina Seest er socialantropolog på Aarhus Universitet og forsker i fænomenet, som hun kalder væmmelsesfryd.

”Hidtil har undersøgelser vist, at væmmelsesfryd er mest udbredt blandt de moderne-individorienterede – den her havde jeg ikke set komme,” indrømmer socialantropologen.

Joy og hendes mor, Mia, fra programmet Mig og min mor indrømmer, at de også bruger DR, hvis de har brug for et boost:

”Så inviterer jeg mor over på DR og Matador Mix, og så griner vi og peger fingre ad alle de stakkels tabere, og det hjælper hver gang. Det er fandme public service,” siger Joy.