Foto: Rob Bennett, Flickr

Foto: Rob Bennett, Flickr

Manglen på skolegang har gjort tusindsvis af unge kriminelle. “Godt argument for heldagsskole,” mener Antorini.

Julie, Anna og Caroline går i 8.B på Vesterkærets Skole i Aalborg. Det vil sige, det gjorde de indtil påskeferien. Siden da har deres timer været aflyst på grund af lockouten.

I stedet flakker pigerne, hvis forældre alle har fuldtidsarbejde og derfor ikke kan være sammen med dem, rundt på må og få i byens gader.

De første to dage gik det fint, fortæller Anna. Pigerne satte sig for at lave en studiegruppe, så deres dag fik et fagligt indhold. Men snart måtte de sande, at de ikke kunne klare sig uden lærerne.

Frihed svær at tackle
Trods et dybtfølt ønske om at opføre sig pænt og udnytte tiden optimalt kunne pigerne ikke tackle friheden. Til sidst følte de, at kriminalitet var deres eneste udvej.

“Vi kom op at skændes, og vi kunne slet ikke finde ud af noget selv. Vi er jo vant til, at de voksne altid fortæller os, hvad vi skal gøre,” fortæller Caroline, der allerede er blevet afhængig af kokain.

Før pigerne blev kriminelle, forsøgte de dog at slå tiden ihjel ved at shoppe. Men pengene slap hurtigt op, og pludselig fandt de på at stjæle i butikkerne og at slå gamle damer ned og stjæle deres tasker.

Politiet magtesløse
Opgørelser fra landets 12 politikredse viser, at pigernes tilfælde langt fra er unikt. Den stigende ungdomskriminalitet er et problem overalt i landet. Men politiet mangler ressourcer og kan slet ikke følge op på alle anmeldelser.

“Det går vanvittig hurtigt, og problemerne vokser dag for dag,” lyder det fra Leif Mogensen fra Nordjyllands Politi. Han frygter, at en hel generation snart er tabt på gulvet.

Men børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) er fortrøstningsfuld.

“Selvom det er ulykkeligt at se, hvor voldsomme konsekvenser der er ved at lade børn og unge være uden voksenopsyn flere timer hver dag, så bekræfter situationen mig i, at heldagsskolen er god og nødvendig. Vi kan ganske enkelt ikke forsvare at efterlade mindreårige uden faste rammer,” fastslår hun.

Julie, Anna og Caroline er enige.

“De voksne har svigtet os. Vi er slet, slet ikke gamle nok til at tænke selv endnu, og nu er vi sikkert skadede for livet,” siger de.