Foto: ebzn, Wikimedia Commons

Efter at Forbrydelsen og Borgen er blevet massive tv-succeser i Storbritannien, har seerne på de britiske øer kastet deres kærlighed på DR’s prøvebillede fra 1989.

Englænderne har længe haft et særdeles godt øje til danske tv-produktioner.  Forbrydelsen har holdt millioner tryllebundne med sin realistiske skildring af danske sweatre og politiarbejde, mens Borgen har vist dem, hvordan kvindelige statsministre kan udvise menneskelige træk på en kulturradikal måde.

Men nu er det Danmarks Radios prøvebillede fra 19. november 1989, som går sin sejrsgang. I hele april måned er det blevet sendt på kanalen BBC3 fra klokken otte til halv ti.

Gråt og eksotisk
Judith Maelstrom er 29 år og arbejder som advokat i Birmingham. Hun forklarer, hvordan hun er faldet for noget så ærkedansk som prøvebilledet:

“Prøvebilledet er alt det, som er fascinerende ved Danmark. Det består primært af gråtoner. Lydsiden er underlig, og det virker overordnet set ret meningsløst, men på en eksotisk måde. Jeg elsker det simpelthen,” forklarer hun.

Skandinavisk noir
Den anerkendte tv-anmelder ved avisen The Guardian, John Taylor, er enig.

“Med sit minimalistiske koncept minder det meget om Dogmefilmene, ligesom den kompromisløse og urovækkende form aftvinger respekt. Jeg mener, at der ikke kan være tvivl om, at prøvebilledet er et nyt højdepunkt i skandinavisk noir,” siger han og spår prøvebilledet rigtig gode chancer ved den engelske uddeling af tv-priser, BAFTA.

Men det stopper ikke der. Allerede nu har det førende engelske strikkemagasin, Simply Knitting, bragt en udførlig opskrift på, hvordan man kan strikke det danske prøvebillede som enten sweater eller dug, mens en gruppe engelske LEGO-entusiaster har bygget en 22 meter høj udgave af billedet på Trafalgar Square i London.

Originalt som Aqua
Prøvebilledets agent, Mirjam Jansen, mener, at det også har en stor chance for at slå igennem internationalt.

“Prøvebilledet er helt på linje med Aqua eller Adam Price, når det kommer til at have et stærkt og originalt udtryk. Jeg tror ikke, der er nogen tvivl om, at det vil kunne tryllebinde folk overalt i verden,” udtaler hun.

RokokoPosten har prøvet at få en kommentar fra prøvebilledet, men har ikke fået anden respons end en konstant hyletone på 1000 Hz.