En 48-årig mand blev ramt af rigor mortis under et besøg på et af Københavns fineste spisesteder, selvom han ikke var død. Hvorvidt tilstanden skyldtes sygdom eller tjenerens beskrivelse af hvidvinen er endnu usikkert.

En hyggelig aften på den eksklusive, franske restaurant L’ennui, der for nylig fik sin første Michelin-stjerne, endte med et hospitalsbesøg for Morten Andersen, der til daglig arbejder som marketingchef hos turistbureauet VisitVestsjælland.

Mellem første og anden hovedret blev den 48-årige københavner nemlig ramt af en uforklarlig stivhed.

“Jeg sidder ganske roligt og lytter til tjeneren, der er i gang med at beskrive det præcise område i Frankrig, hvor vores næste glas vin kommer fra, da jeg pludselig opdager, at jeg ikke kan bevæge mine arme,” forklarer Morten Andersen og tilføjer, at den omtalte vin var en Chardonnay; et temmelig dristigt akkompagnement til anden hovedrets braiserede kronhjort og bærkompot.

Feuillatte som aperitif
Morten farer sammen og forsøger dernæst at rejse sig, men benene vil heller ikke lystre.

“Da opdager min kone, at der er noget galt og griber fat i mig hen over bordet,” fortæller han.

“Morten, hvad sker der? Er det den Nicolas Feuillatte, vi fik som aperitif?” spørger den 45-årige Charlotte Andersen skræmt.

Men inden Morten kan svare, falder han ned fra stolen og ligger stiv som et bræt ved tjenerens fødder.

Uventet vin til vildt
En ambulance ankommer, og få timer efter kan lægerne på Rigshospitalet konstatere, at Morten er ramt af rigor mortis, altså dødsstivhed.

“Det er meget usædvanligt for en person, der ikke er død,” oplyser overlæge Rikke Henningsen, der ikke har kunnet finde årsagen til dødsstivheden:

“Vi testede Morten for alle tænkelige sygdomme, men fandt ingenting og har derfor henvist ham til en psykolog for at finde ud af, om dødsstivheden er psykosomatisk og skyldes problemer med familie, arbejde eller måske endda den konkrete situation på restauranten.”

Morten Andersen selv tvivler på, at psykiske problemer var årsagen til hans anfald.

“Hvordan skulle en fem retters menu på en Michelin-restaurant bevirke den slags? Ganske vist var Chardonnay’en en uventet vin at servere til vildt, men tjenerens forklaring på den usædvanlige sammensætning var fuldt ud tilfredsstillende,” konstaterer Morten.