Foto: Rajesh Sundaram, Freeimages.com

Foto: Rajesh Sundaram, Freeimages.com

Hvis du efter adskillige jobsamtaler stadig ikke har fået et job, er der sikkert noget galt med din personlighed. Det fremgår af en rundspørge foretaget af RokokoPolls.

Kontorassistent Henrik Nielsen har været ledig i mere end et år. Har han været til ti jobsamtaler, men er stadig ikke blevet tilbudt et job. Han er dog fortrøstningsfuld, for hans jobkonsulent har forsikret ham om, at heldet nok skal være med ham en dag.

Men det siger jobkonsulenten bare for at være flink.

En rundspørge foretaget af RokokoPostens eget analyseinstitut, RokokoPolls, viser nemlig, at virksomhedsledere både til- og fravælger ansøgere på baggrund af deres personlighed.

Latterlig nervøsitet
En af de mest udbredte fejl, som kandidater til jobsamtaler begår, er at virke nervøse. Det virker decideret latterligt, mener hele 71 procent af de 513 ledere, der medvirkede i undersøgelsen.

Lise Ingerslev er HR-leder i en ejendomsmæglervirksomhed, og hun uddyber sit svar således:

“Det eneste, vi får ud af samtaler med nervøse ansøgere, er et godt grin i ansættelsesudvalget, når samtalen er overstået.”

Ubehagelige at høre på
Af andre problemer nævner de adspurgte ledere, at mange ansøgere har en stemmeføring, der er ubehagelig at høre på, eller som griner på virkelig irriterende måder.

Andre er slet og ret så grimme, at lederne ikke kunne drømme om at ansætte dem.

“Det er selvfølgelig ikke noget, folk selv kan gøre for, men vi skal jo tænke på det psykiske arbejdsmiljø, og så går det altså ikke at have folk siddende, der ligefrem er utiltalende at se på,” forklarer Tommy Olesen fra logistikfirmaet Carlsen.

Ingen overraskelse
Henrik Nielsens jobkonsulent, Vibeke Clausen, mener ikke, at undersøgelsen fra RokokoPolls virker plausibel. Men ifølge erhvervspsykolog Tage Andersen burde der næppe være tale om en overraskelse.

“Alle ved, at man i sidste ende bliver valgt på personligheden, men folk er blinde for, at det også er personligheden, der gør, at andre bliver fravalgt,” siger han.

Men det er tarveligt at sige sådan, mener Vibeke Clausen.

“Henrik Nielsen er måske ikke så tiltalende som person, men han har kvalifikationerne i orden, og så bør man altså fokusere på det. Det er hårdt nok at være ledig, og vi skal ikke gøre ondt værre.”