Forleden viste en gruppe nordjyske skoleelever, at strålingen fra en router kan have en negativ effekt på karse. I forlængelse af dette forsøg har to andre elever øget internethastigheden ved at drysse karse på 14 routere.

Det er ikke kun stråling fra routere, der kan påvirke karse; effekten kan også gå den anden vej.

Det har to drenge fra Charlotteskolen i Hedehusene påvist ved at drysse friskklippet karse på 14 routere og observere, hvordan internettets hastighed steg fra omkring 54 til 400 MB per sekund.

Magnus Jensen og Victor Brahe, der begge går i 8. klasse, blev inspireret af en gruppe piger fra en nordjysk folkeskoleklasse, der forleden viste, hvordan stråling fra routere kan hæmme væksten af karse.

Professor Jens Aksel Nielsen fra Datalogisk Institut ved Københavns Universitet er begejstret og mener, at Magnus og Victors forsøg kan have stor positiv betydning for fremtidens forskning.

”Vi arbejder i øjeblikket kun i begrænset omfang med grænsefladen mellem datalogi, teknologi og krydderurter, men drengenes resultater kan skabe grobund for langt større landvindinger,” udtaler Jens Aksel Nielsen.

Fra ringeklokker til æg
Resultaterne fra Hedehusene har ført til forsøg, hvor karsens positive virkninger testes på andre produkter, og allerede nu har lektor ved Danmarks Tekniske Universitet Anders Langkjær opnået gode indledende resultater med at dyrke karse i hulrummet under cyklers ringeklokker.

”Karsen gør ganske enkelt klokkens tone renere og klarere. I et helt ikke-relateret forsøg har vi desuden konstateret, at afklippet karse får æggemadder til at smage væsentligt bedre uden på nogen måde at overdøve smagen af æg,” siger Anders Langkjær.

Karse på NOMA
Forsøget fra Hedehusene har desuden inspireret kokkene på gourmetrestauranten NOMA til en ny ret. Her bliver en vakuumpakket buket af den sunde urt lagt omkring en ristet gåsebille og serveret som stikpille umiddelbart før desserten.

Professor Jens Aksel Nielsen hilser de forskellige tilgange til karsen velkommen, men understreger, at der endnu ikke kan siges noget endegyldigt om sammenhængen mellem karse, ringeklokker, æggemadder, hurtigt internet og gåsebiller:

”Vi må vente til påsken 2014, hvor karseproduktionen peaker; da sætter vi alt disponibelt mandskab ind for at knække krydderurtens gåde.”