Foto: dewaldr, Freeimages.com

Foto: dewaldr, Freeimages.com

Statens Kunstfond skal fremover uddele landbrugsstøtten. Det skyldes den store succes med håndteringen af legater til kunstnere, lyder det fra Moderniseringsstyrelsen.

Allerede fra i år skal danske landmænd indsende høstprøver fra næste års færdige høst for at få støtte til indkøb af dette års såsæd. Det fastslår cand.oecon. Æske Ingemann, der er kontorchef i den nyoprettede landbrugsafdeling under Statens Kunstfond.

”Forfattere skal altid sende et par sider af det færdige produkt, før de får støtte til at lave det. Sådan bliver det også for landbruget nu,” forklarer han.

Ingemann fastslår, at landmændene og deres bedrifter dermed ikke længere automatisk er støttet med et bestemt beløb hvert eneste år, men at de må søge fra år til år på linje med forfattere og musikere.

Nye eksperter, nye udvalg
Kunstfonden har allerede nu udpeget en række særligt dygtige landmænd, der for en treårig periode skal sidde i de nyoprettede udvalg.

”Det indsendte materiale bliver gennemgået af Korn-, græs- og kløverudvalget, Grøntsagsudvalget, Plantageudvalget og Kreaturudvalget,” siger Ingemann og henviser til, at Øksnehallen formentlig inddrages og anvendes til sit oprindelige formål, når de store sendinger af levende dyr og råvarer indløber.

Der er afsat 25 embedsmænd på fuld tid til at gennemgå og undersøge de indsendte køer, grise, majskolber, jordbærplanter og kornprøver fra næste års kuld og høst.

”Vi er nødt til at se, om det bliver til noget ordentligt, inden vi kan støtte. Og det overlader vi trygt til djøfferne, der så grovsorterer, inden de faglige udvalg nærstuderer,” udtaler Ingemann.

Frygter fuldtids-bijob
I brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer er man imidlertid skeptiske over for den nye ordning.

“De kræver, at vi skal stille med en kalv, før kvien er insemineret og levere hvedeprøver fra en mark, der endnu ikke er pløjet. Det er direkte absurd!” lyder det fra underdirektør Belinda Hansen, der frygter, at mange medlemmer bliver nødt til at tage lønnet fuldtidsarbejde ved siden af deres egentlige erhverv som landmænd.

Fra Statens Kunstfond forstår man ikke kritikken.

”Sådan har danske kunstnere levet i årevis. De klarer sig meget godt, så jeg kan ikke helt se problemet,” siger Ingemann.