Hanne Jacobsen har ikke taget en videregående uddannelse for at bo i en simpel lejlighed. Men det har stat og ledighed tvunget hende til. Nu ser hun frem til en ydmygende tilværelse uden glæde af nogen art.

For to år siden havde 44-årige Hanne Jacobsen et prestigefyldt lederjob i en mellemstor virksomhed. Lønnen var god, og selvom hun har fravalgt familie, havde hun råd til at bo i en dejlig villa i Kokkedal.

Men for halvandet år siden måtte virksomheden skære kraftigt ned, og det kostede Hanne jobbet. I starten klarede hun sig med nød og næppe, for hun havde tegnet lønsikring og fik derfor 80 procent af sin tidligere løn. Det var nok til, at hun kunne beholde både bil og hus, selvom hun ikke havde arbejde.

“Allerede dengang kunne jeg da godt mærke, at det strammede til, så jeg søgte med lys og lygte efter nyt arbejde, men uden held,” fortæller Hanne.

45.000 et must
Selvom hun både networkede og søgte opslåede stillinger, lykkedes det hende ikke at finde et nyt job, før lønsikringen udløb.

“Jeg kunne jo ikke tage et hvilket som helst job, for jeg var nødt til at tjene mindst 45.000 om måneden for at kunne beholde hus og bil,” forklarer hun.

Derfor blev Hanne nødt til at sælge sin bil, og efter et stykke tid på dagpenge måtte hun også skifte huset ud med en treværelseslejlighed i Valby.

“Det er virkelig ydmygende. Og det hjælper jo ikke på jobmulighederne, for hvem vil ansætte folk fra så belastede områder?” spørger hun retorisk og tilføjer, at hun aldrig bliver glad igen.

Staten burde takke
Selvom Hannes nye situation betyder, at hun har råd til et job med en lavere løn, mener hun ikke, at det kan have sin rigtighed, at hun skal sænke ambitionsniveauet.

“Fandme nej om jeg vil have et hvilket som helst lortejob, når jeg har en videregående uddannelse og har slidt og slæbt i 15 år. Staten burde faktisk takke mig for alle de skattekroner, jeg har bidraget med, men i stedet for hjælp til at beholde hus og bil, må jeg tage til takke med dagpenge – endda kun i en begrænset periode.”

At det er andre, også langt mindre velstillede mennesker, der skulle bidrage til, at hun kunne opretholde sin levestandard, kan hun ikke bruge til noget.

“Det er ikke min skyld, at andre mangler ambitioner. Og det er heller ikke min skyld, at jeg blev fyret.”